Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premiér Fiala utajoval informace

Usvědčil ho nechtěně ředitel GIBS Dragoun v rozhovoru, který poskytl novináři Radimu Vaculíkovi z portálu Novinky.cz. Vtíravou otázkou je, zda premiér Fiala svou nečinností neporušil zákon, když důvodné podezření nechal vyšumět.

Začnu několika citacemi z článku, který byl zveřejněn na Novinky.cz dne 30. 8. 2022. Níže uvádím část onoho textu, ve kterém jsem zdůraznil ty pasáže, které jsou v rozporu s realitou:

Šéf GIBS se zastal policistů z mítinků: Je to mediální lynč   publikováno 30. 8. 2022

Otázka novináře:Jste dalším z těch, kteří byli jmenováni do funkce vládou Andreje Babiše. Někteří z vašich kolegů museli po nástupu kabinetu Petra Fialy (ODS) skončit, například policejní prezident Jan Švejdar, ředitel rozvědky Marek Šimandl či šéf České pošty Roman Knap. Bylo vám také naznačeno, že jako „babišovec“ půjdete tzv. od válu?

Odpověď Dragouna:Musím naprosto odpovědně říct, že jsem nezaznamenal žádnou vysloveně přímou negativní reakci vůči mé osobě, které bych byl osobně přítomen. Nicméně registruji šíření určitých pomluv a negativních informací. Ale to jsem si s řadou lidí už vyjasnil. Takže v současné době necítím žádné negativum ze strany kohokoli, kdo by vyvolával tlak na můj odchod.“

Otázka novináře:Nikdo vám jako třeba v případě Švejdara neřekl, že byste měl počítat s výměnou?“

Odpověď Dragouna:V žádném případě k něčemu takovému nedošlo, to absolutně vylučuji.“

Otázka novináře:Hovořil jste o své budoucnosti s premiérem Fialou?“

Odpověď Dragouna:Viděl jsem se s ním krátce počátkem května a na jeho žádost jsme se dohodli, že náš rozhovor nebudeme blíže komentovat, což respektuji. Byl to však naprosto korektní a kultivovaný rozhovor a mohu jednoznačně uvést, že na něm nezazněl žádný apel a ani náznak, abych na svoji funkci rezignoval.“

Výše uvedené výroky ředitele GIBS Dragouna porovnám s informacemi, které jsem zveřejnil již začátkem února 2022. Jsou v tom fatální rozpory s tím, co Dragoun řekl o své pozici a o jednání přímo s premiérem Fialou z května 2022:

Premiére Fialo a ministře Rakušane odstupte    publikováno 9. 2. 2022

Cituji z onoho blogu: „Proto jsem Vás dne 26. 1. 2022 požádal o odvolání Dragouna z funkce ředitele GIBS. Šlo o jeho selhání z roku 2019.“ Ano, šlo to tehdy k rukám premiéra Fialy datovou zprávou.

Premiér Fiala a ministr Rakušan mají hroší kůži  publikováno 14. 2. 2022

Cituji z onoho blogu: „Kdyby fungovala GIBS, obrátil bych se přímo na ně. Ale ona nefunguje. A Vy, premiére Fialo, o tom moc dobře víte. Dne 26. 1. 2022 jsem Vás ve své žádosti o odvolání ředitele GIBS Dragouna dle § 1 odst. 2 zákona o Generální inspekci bezpečnostních sborů o nefunkčnosti GIBS informoval.

Jak je zřejmé z obou ukázek z textu těch dvou blogů, premiér Petr Fiala byl prokazatelně informován (datové zprávy) o pletichách a protiprávním jednání GIBS v roce 2019. A přesto, podle ředitele GIBS Dragouna: „… nebylo žádné negativum ze strany kohokoli, nebyl tlak na jeho odchod… nikdo Dragounovi neřekl, že by měl počítat s výměnou… nezazněl žádný apel a ani náznak, aby na svoji funkci rezignoval při rozhovoru s premiérem Fialou).

Přitom to oznámení, které Fiala dostal proti GIBS bylo závažné, šlo mimo jiné i o informace, které GIBS musela uvolnit a poskytnout na základě rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů. A ještě spousta další věci…

Nemůžu říct, že Fiala přímo lhal. On „pouze“ nekonal. Měl v rukách důkazy o protiprávním jednání v GIBS a ani při osobním jednání s ředitelem inspekce se o tom nezmínil! Ani slůvkem. Pro mě je proto Petr Fiala „spolupachatelem“. V současné době se objevily nové a zásadní věci, neprůstřelné důkazy, takže věc střelby v obci znovu otevřu. Čekám jen na výsledek voleb do Senátu, mám pro to své důvody.

Mimochodem, ta lokalizace mobilů pachatelů, o kterou jsem žádal (jejich pohyb v obci) dnem 15. 7. 2022 „propadla“, mobilní operátoři smazali data… Nebylo síly, jak k tomu policajty dotlačit. Takže všichni, kdo oné lokalizaci bránili, by za to měli nést následky. Střelba by byla rozseknuta během dvou dnů!!! Jeden z důkazů byl sice zmařený, ale jsou nové, velice silné. A jen jako perličku uvedu následující: Při ohledání místa činu (dva dny po střelbě) zasahující policista do protokolu uvedl, že „… zásah služebního psa je neúčelný“. To má hlavu a patu… Ale to by nebyli čeští policajti, kdyby něco zase nespáchali.

Na pokyn velitele místního oddělení byl služební pes údajně nasazený dvacet dní po střelbě! Čtete dobře, dvacet dní! Hledali nábojnice… V zimě sněžilo, pršelo, kolem chodila spousta lidí… Psa přitom nikdo z domácnosti při „zásahu“ neviděl (proto to slovo údajně), nebyl na záznamech bezpečnostních kamer, na vlastním pozemku pes nečmuchal (to by psovod musel zazvonit, aby se dostal na pozemek). Čmuchali údajně tam, kde nic ani být nemohlo. To připomíná vtip o hledání ztracené koruny pod světlem, kde je dobře vidět a ne tam, kde se ztratila. Ani pes, ani psovod, ani policejní auto nebylo nikým a ničím spatřeno, ale podle policie tam všichni byli. Zázrak. Všichni museli mít pohádkový plášť neviditelnosti, který ošidil i ty kamery… Zázraky se dějí nejen na Vánoce, ale i v únoru… To je naše zázračná policie…

Následně jsem si dle informačního zákona vyžádal od PČR protokol o nasazení služebního psa, knihu jízd, záznamy z účetnictví atd. Policie se stavěla na zadní, nic nechtěli poskytnout, takže informační klasika. Pomohla až odvolání k ministerstvu vnitra atd. Získané informace, doslova vyražené od PČR byly zajímavé, ale zatím nemůžu uvést detaily, věc bude znovu otevřena.

To, že premiér Fiala nic neřešil, považuji minimálně za jeho osobní selhání. Podle zákona o GIBS tu možnost (odvolání, jmenování ředitele) má v rukách premiér a vláda. Nikdo jiný to udělat nemůže. A ty skutečnosti kolem GIBS byly opravdu závažné. V každém případě za to ale Fiala nese politickou odpovědnost. Z té se nevykroutí. Zbývá ještě otázka trestní, „až to praskne“. Ale to je otázka pro právníky a státní zástupce. Ta nečinnost Fialy je ale prokazatelná.

A to nemluvím ještě o tom, že premiér Fiala i zde ukázal „změnu“ a „novou politickou kulturu“. Nejenže nekonal, ale ani neodpověděl. Na rozdíl od expremiéra Nečase či expremiéra Sobotky. Ti komunikovali, Fiala ne.

I premiér a Úřad vlády má povinnost, jako každý jiný úřad, v zákonné lhůtě odpovědět, pokud jste o odpověď přímo požádali.  Zde tomu tak nebylo… Když jsem z Fialy dle informačního zákona páčil informace, co udělal, případně proč nic nedělal, tak musel alespoň pod tímto tlakem nějak reagovat. Ale zase šlo o vytáčky. Prý to řešeno nebylo, jelikož tam bylo uvedeno „na vědomí“ k rukám ministra vnitra Rakušana. Prý se domnívali, že to bude řešit on… Což je lež nebo nevědomost. Znovu opakuji, ředitele GIBS musí řešit premiér, a ne ministr vnitra (zákon o GIBS § 1 odst. 2). Tento Fialův signál byl tedy naprosto špatný…

A ministr vnitra Rakušan? To jsem už nezkoumal. Nejspíš by mi odpověděl, že on to řešit nemůže a že se mám znovu obrátit na Fialu. A měl by pravdu. Jenže to bych dopadl jako ta slepička v pohádce „O kohoutkovi a slepičce“, která neustále běhala od ničeho k nikomu. Kruh se tehdy uzavřel.

Asi máme takového premiéra a takového ministra vnitra, jaké jsme si zasloužili. Slušně řečeno, Petr Fiala je více než nekomfortní premiér a Vít Rakušan je více než nekomfortní ministr.

Autor: Dušan Navrátil | úterý 13.9.2022 8:05 | karma článku: 6,58 | přečteno: 163x
  • Další články autora

Dušan Navrátil

Přestupky jsou naše věc, děláme to pro obec!

Takto by šlo volně parafrázovat heslo, se kterým do komunálních voleb v naši obci vstupuje jedno z místních sdružení.

19.9.2022 v 7:05 | Karma: 0 | Přečteno: 93x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Nezisková organizace premiéra Petra Fialy

Mít neziskovku je fajn. Státní peníze se tam jen točí. Jednu takovou neziskovou organizaci má i premiér Fiala a páchá v ní pouze samé dobré skutky, podobně jako Matka Tereza. Takže nikdo nemůže být nespokojený. Opravdu?

13.9.2022 v 7:02 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3894x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Na otázku „Pořád ještě bijete svoji manželku?“ nelze dobře odpovědět.

Stejně tak nejde dobře odpovědět na otázku, zda budete příště volit ANO či ODS. Další strany, trpajzlíky z pěti slepence úplně pomíjím. Uvádím i další informace o demonstraci na Václaváku. Neskutečné podvraťáctví mainstreamu!

11.9.2022 v 7:51 | Karma: 20,94 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Co vám česká média tají, to prozradil americký senátor Ron Paul.

Washington bojuje s Ruskem na Ukrajině, zbytek Ameriky si připadá, že se stává Zimbabwe. Biden slibuje poslat miliardy zkorumpovanému lídrovi za oceán, a přitom se americká města podobají vybombardovaným městům v Libyi či Iráku.

10.9.2022 v 7:01 | Karma: 29,41 | Přečteno: 903x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Je nám jedno, kolik Ukrajinců zemře. Kolik žen, dětí, civilistů, vojáků zemře.

„Tahle válka je jako důležitý fotbalový zápas a my chceme vyhrát,“ vysvětlil bývalý senátor Richard Black, který desetiletí sloužil v americkém námořnictvu.

9.9.2022 v 7:02 | Karma: 36,43 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2285x
Motto: Nikdy nesoupeř s blbcem. Stáhne tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.

Boj s blbostí se nedá vyhrát, ale musí se vést.