Diskuse

Blíží se konec naší civilizace?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

R^ Absolútny súhlas. Presne takto to vidím aj ja. Autor to v článku opísal, ja by som to trochu zovšeobecnil: podľa mňa hlavnou príčinou úpadku civilizácií je ich kultúrny a morálny úpadok, rezignácia na hodnoty, na ktorých bola civilizácia vybudovaná. Medzi bohatstvom a normálnym myslením je nepriama úmera.

Tá naša sa pomaly, ale isto blíži k tomu, čo je označované ako Sodoma-Gomora...

1 0
možnosti

Ale no tak. Evropská civilizace už několikrát "kolaps" přežila. To nebyl jenom pád římského impéria, ale třeba také třicetiletá válka a spousta dalších válek. Není to tak přímočaré. Navíc mě zaujaly vaše "fantasy" představy: " Soubor technických znalostí a vědomostí byl i v antice tak vysoký, že vynález parního stroje mohl nastat téměř o dva tisíce let dříve." No, nemohl. Ten soubor technických znalostí Říma byl normálně k dispozici dalších tisíc let, protože ta říše se nerozpadla tak, že po ní nic nezbylo, ale přesto k vynálezu parního stroje nedošlo. Bylo potřeba inovací v matematice a fyzice, a to Římané neměli.

0 1
možnosti

P. S.: Pokud byste si dovolil nesouhlasit, tak podotýkám, že zanikla jenom Západořímská říše, ta východní zanikla až v roce 1453. A ze začátku byla hodně silná, mohla si dovolit třeba "vynalézt parní stroj".

0 1
možnosti
Foto

I98v97o 59C39i47l34i24c31h

10. 6. 2014 7:06

Bohužel to zní až strašidelně logicky :-/ Ještě se máme na co těšit ;-(

1 0
možnosti

cim vice se veci meni tim vice zustavaji stejne - pravi anglicke porekadlo. Uz za praveku jsme sedali k ohnicku (dnes pred obrazovku) a kecali, a casto jeden druheho strasili, a obcas se objevil konec sveta. A jak se to nemeni!!!! Ne ze by civilizace byly vecne, obcas se to zmeni a posune jinam. Asi nas to omrzi jako dite co stavi hrad z pisku, pak to rozkope a postavi jiny.

A ty vousate zeny atd. driv to ukazovali na poti, ty uz nejsou v mode, tak se to preneslo na obrazovku. Tehotni "muzi" atd., driv kdo na to mel se nechal bavit trpasliky a zrudama. Dnes se nechava bavit kdekdo a je to pristupne komukoliv. Inu pokrok

0 0
možnosti
Foto

Příliš pesimizmu.8-o Možná.

,,Kdybych byl vazačem knih, u Prohazků dělal bych od pěti do pěti, psal by se rok 1910, přede mnou celé krásné dvacáté století....";-)

0 0
možnosti

R^ Je dobré se objektivně zamyslet nad současným vývojem a poučit se z historie. Jsou-li tyto dva atributy splněny, je na místě navrhovat řešení. Já mám třeba o islámu jasno.

3 0
možnosti
Foto

Může být a nemusí, tyhle matematické modely mají spousty proměnných :) Ale srozumitelně napsáno .)R^

1 0
možnosti

..... viz. Samuel Huntington : Střet civilizací (Boj kultur a proměna světového řádu)R^

1 0
možnosti
Foto

Pěkný článek.

Vpodstatě souhlasím. Nejsem však takový pesimista, že by ke koinci mělo dojít během dvaceti let. Je to však možná jen můj wishfull thinking. Poslední vlna rozpadu probíhá už od šedesátých let, od času hippies a spol. Žiji přes třicet let v Nizozemsku a rozpad euroatlantické civilizace, rostoucí dekadenci atd., pozoruji zde a odsud. Když to tu bylo špatné, tak se zatím vždy našla v obyvatelstvu skupina lidí a šasto i mládeže, která šla proti až příliš "modernímu" trendu a vracela k tradičním hodnotám. Uvidíme jak se to bude vyvíjet dál.

3 0
možnosti
Foto

Moc se mi líbí odstavec:

"„Spojené státy jsou řízeny oligarchií. Tady žádná demokracie neexistuje. Je to všechno faleš, přetvářka, show. Amerika je ve skutečnosti řízena Wall Streetem, vojensko-bezpečnostním komplexem, ropnými společnostmi, zemědělskou lobby a v menší míře pojišťovnami a farmaceutickými firmami.“"

Asi je na tom hodně pravdy. Např. multinationals mají velkou moc i v NL.

4 0
možnosti

Každé impérium má svou trajektorii. Rozdíl oproti dřívějšku je ten, že dnes máme globalizaci, která sice vývoj civilizace zrychluje, ale zároveň odsouvá její konec dále do budoucnosti.

http://greer.blog.idnes.cz/c/276547/Trajektorie-imperia.html

1 0
možnosti