Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lessy "mučedníkem" policie

Nedávno proběhla tiskem zpráva, že soud definitivně zastavil stíhání Lessyho, takže hrozí, že policie bude mít dva prezidenty. To by byla katastrofa srovnatelná snad jen se stoletou vodou. Bohatě stačí jeden. Který, to nevím. Jeden je za osmnáct, druhý za dvacet bez dvou.

Ironií osudu je to, že se Lessyho svatořečení nedožil již politicky mrtvý Kubice. Bylo by zajímavé sledovat, jaké politické dopady by to mělo. Kubice nabízel svou hlavu na špalek, pokud to dopadne, jak to dopadlo. Škoda. Byl by to symbolický závěr jeho „úspěšné“ kariéry. Takto byl odejit relativně se ctí. Všimnul si vůbec někdo, že pan Kubice zmizel? Kdo se toho ale dožil, jsou Langerovy sirotci (nebo pohrobci) v Generální inspekci ministerstva vnitra (GIBS). Je-li totiž Lessy formálně nevinný, měly by v GIBS padat hlavy.

Pro připomenutí. Případ začal tím, že ředitel zlínské policie Bedřich Koutný se svým náměstkem Jaroslavem Vaňkem podali na Lessyho trestní oznámení pro údajnou pomluvu v novinách. Toto bylo GIBS odloženo, stejně jako kárné řízení, které proti Lessymu inicioval Kubice. Potom, kde se vzala, tu se vzala, na scéně se objevila svědkyně Pavla Kopecká, zhrzená mluvčí Lessyho. Pak to šlo rychle. Lessy byl během jednoho dne „svlečen z uniformy“, propuštěn, a aby toho nebylo málo, bylo proti němu ihned vedeno trestní řízení. Toto bych nazval splněným Kalouskovým snem. Když si tento „policejní telefonista“ a „svlékač policistů“ představil místo Lessyho policistu Mazánka, jistě chytil silnou virózu a slastně předl blahem nad tou představou.

Soud poprvé o Lessyho vině rozhodl takzvaným trestním příkazem. Lessy dostal osmiměsíční trest podmíněně odložený na 18 měsíců. Lessy se odvolal, respektive jeho advokát podal odpor a muselo tak být nařízeno hlavní líčení. V květnu 2013 soud poté zprostil Lessyho obžaloby z pomluvy a zneužití pravomoci. Státní zástupce se ovšem odvolal. Vše nakonec skončilo v říjnu 2013, kdy Pražský městský soud zastavil stíhání bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho pro pomluvu svých kolegů. A nyní je pan Lessy křišťálově čistý. Klasik (jeden geniální akciový investor) by řekl, že je to tak křišťálově čisté, že ani křišťál křišťálově čistější být nemůže. Zastavme se ještě v tom květnu 2013. Tehdejší (i současné) vítězství Lessyho nejde nazvat ani Pyrrhovým vítězstvím. Je to pouze ušmudlané vítězství. Soudce Podlešák v květnu 2013 zprostil Lessyho obžaloby jen podle principu „in dubio pro reo“, v pochybnostech ve prospěch obžalovaného. Dále prohlásil, že „Otázku, kde je pravda, je velice těžké zodpovědět.“ Verze obžaloby byla totiž velmi pravděpodobná, zvlášť když se vezme v úvahu, že by mluvčí Kopecká stěží riskovala to, že přijde o práci, na které lpěla, nějakou samostatnou akcí. Takže se vzalo to, co bylo pro Lessyho výhodnější. Umaštěné vítězství. Soudce Podlešák Lessyho dost kritizoval a promlouval mu do duše.

Tehdejší politická scéna ohledně osoby Lessyho byla rozdělena na dva tábory. Lessy-bijce z ODS a Lessy-milce z ČSSD a Věcí veřejných. Já nepatřil ani do jednoho tábora. Pro mě byl a možná bude pan Lessy jen špatný policejní prezident. Špatný proto, jelikož za jeho působení ve funkci odešlo od policie více jak dva tisíce příslušníků, a to především z přímého výkonu služby. Naopak počet poradců a metodiků vzrostl. Špatný proto, jelikož když jsem ho několikrát upozornil na nešvary v policii, neměl ani sebemenší snahu něco podniknout. U soudu si tento lidový léčitel policie sypal popel na hlavu slovy: "Bohužel se mi nepodařilo udělat z policie důvěryhodnou instituci. Policie je nemocná." No, aspoň verbálně se kál. Nedělal prostě nic. Podle ODS jen sliboval a sliby neplnil, nedodržoval. Tak, jak ODS nevěřím, toto tvrzení bude pravdivé. To, jak byl pasivní, mohu prokázat, bylo toho víc a bylo by to na delší řeč. Ale vlastně jsem rád, že se tam vrátí. Až se tak stane, tak mu připomenu to, co zametal pod koberec. V mém případě minimálně čtyřikrát. A věřte mi, že s největší radostí budu informovat čtenáře tohoto blogu, jak dál pan Lessy bude policii léčit. A bude to odpověď všem těm Lessy-milcům zmanipulovaným některými médii, co Lessyho budou pozdvihovat na nebesa a mě za má slova křižovat. Osobní a negativní zkušenost je totiž úplně něco jiného, než vycházet jen z informací z novin. Těmto Lessy-milcům vzkazuji. Počkejte si a dočkáte se. Ona ta pravda stejně nakonec vyjde najevo. Lessy tu policii „neodšpuntoval“, jak je mu Lessy-milci neprávem připisováno k dobru. To, že se začali stíhat vetší ryby, byl jen prostě souhrn několika náhodných okolností a zejména změn na NSZ v Brně a VSZ v Praze. Korupce u policie pro Lessyho zřejmě neexistovala. Když došlo k systémovému selhání, k pobavení všech mluvil o chybě jednotlivce.

Pan Lessy, to je relikt minulých časů. To, že se ve své době stal policejním prezidentem, zařídily Věci veřejné. Byl to politický handl. VV dostaly místo policejního prezidenta (Lessy), ODS si vyvekslovala (má tam na to odborníky) post ředitele GIBS (plk. Bílek). Dnes jsou obě tyto strany klinicky mrtvé, ale jejich pohrobci ve státní správě straší dál. Rád bych proto čtenáře upozornil na dvě věci. Tu první bych knižně nazval „temné stíny v minulosti“ Lessyho. Druhou záležitostí jsou podivnosti kolem Lessyho tiskové mluvčí, která ho tenkrát „dostala“.

Věc první. Lidé mají krátkou paměť a často zapomínají. Takže pro Lessy-milce tu mám malou bajku pro připomenutí i ponaučení. Žil, byl v Brně udatný policista kpt. Vladimír Kučera, podřízený Lessyho. Ten na Lessyho podal trestní oznámení. Před miliony televizních diváků TV PRIMA ve dvou vystoupeních uvedl, že udělat to někdo jiný, než Lessy, byl by ihned „svlečen z uniformy“ a trestně stíhán. A jak tento policejní prorok dopadl? Nebojte se, nebyl ukamenován, jak to u proroků bývá. Dopadlo to dobře, žijeme přece v Česku. Kučera skončil na „Vystrkově“, trestní oznámení v šuplíku, Lessy na prezidiu, kde šťastně prezidentoval a prezidentoval. A mohl prezidentovat stále, kdyby se neznelíbil Nečasovi a Kalouskovi. A jak to vypadá, bude bohužel prezidentovat znovu. Z jeho prohlášení jen čiší, jak se na tu funkci třese. O spravedlnost přece vůbec nejde, není-liž pravda. No není to krásná a poučná bajka, jak to tu chodí?

Jak to tedy bylo? První reportáž byla odvysílaná dne 03. 05. 2011 (Archiv TV PRIMA, pořad „Soukromá dramata“- evidenční číslo 18; začátek reportáže). Druhá reportáž odvysílaná dne 06. 09. 2011 (Archiv TV PRIMA, pořad „Soukromá dramata“- evidenční číslo 36; cca od 12. minuty od začátku pořadu). V reportážích padaly výrazy jako: kamarádské vztahy, jedna velká rodina. Pan Lessy je tam označován jako nedbalý a neprofesionální. Jednalo se o „kamarádské“ prominutí škody na služebním automobilu a o kauzy, kdy policie nechala promlčet případy, které následně již nešly vyřešit. Závažné je, že tato obvinění vznesl člověk, který z titulu své funkce řešil kázeňské přestupky policistů, člověk, který byl naprosto v obraze. Kpt. Mgr. Vladimír Kučera proto podal dne 06. 04. 2011 trestní oznámení na policejního ředitele Lessyho. Dle jeho názoru se jednalo o trestné činy. Ale i v případě porušení zákona o služebním poměru by to pro běžného policistu mělo fatální následky. Tímto oznámením se zabývala inspekce ministra vnitra. Výsledkem bylo „zjištění“, že pan Lessy nepostupoval standardně, ale trestný čin to údajně nebyl, jednalo se jen o kázeňský přestupek. Takto to bylo předáno k řešení ministru vnitra Kubicemu. Srovnejte to s následujícím Lessyho nářkem: „Abych byl po více jak 22 letech služby bez jakéhokoliv škraloupu na základě těchto nesmyslných tvrzení na hodinu propuštěn…“ Tady někdo evidentně lže. Zde je na místě otázka, jak by bylo postupováno, kdyby se jednalo o řadového policistu a ne Lessyho. Prokazatelně se měří dvojím metrem. Tento protekcionismus a klientelismus je do očí bijící. Může se potom někdo divit, že od policie odchází opravdu elitní (ne mediálně „elitní“) policisté?

V bajce mluvím o tom, jak bylo s kpt. Mgr. Vladimírem Kučerou zatočeno za jeho stížnosti. Místo, aby viníci byli potrestáni, tak kpt. Mgr. Vladimír Kučera byl „po zásluze“ odeslán na „školení“, aby „pracoval v terénu“ kdesi v Blansku. Takto to naprosto nevěrohodným způsobem zdůvodňoval jeho nadřízený, pan Miloslav Machát, který zaujal v Brně místo po panu Lessym…

Z dalších zdrojů jde zjistit, že plk. Mgr. Petr Lessy vystudoval práva na Policejní akademii, poté působil postupně u Policie ČR ve Frýdku-Místku, na krajském policejním ředitelství v Ostravě a nakonec jako náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje pro vnější službu. Není nezajímavé, že za jeho působení v Brně policejní mafie dosáhla svého vrcholu.

Již dříve jsem si všimnul jedné věci. Když běžely kamery, tak se pan Lessy mohl aktivitou přetrhnout. To bylo samé: zařídíme, zřídíme, prověříme, ověříme, zkontrolujeme, vyšetříme, vypátráme, vyzkoumáme, potrestáme, předáme, postoupíme atd., atd. To se virtuálně řešily kauzy, až to svištělo. Škoda jen, že takovou hektickou aktivitu neprojevil, když jsem ho upozorňoval na špínu v policejních řadách. Že by mu u toho chyběli ty kamery? Když jsem ho např. žádal, ať odvolá krajského ředitele policie ČR v Olomouckém kraji, plk. Jaroslava Skříčila, tak to poslal k vyřízení plk. Skříčilovi!!! To není vtip. Nad tím zůstává rozum stát. Skříčil bude odvolávat Skříčila. Abych to peprně nekomentoval, musel jsem i teď počítat do desíti. Čert mě bral, když jsem četl vyjádření dočasného ministra vnitra Martina Peciny: „Petra Lessyho i Martina Červíčka považuji za špičkové policisty, se kterými se zcela určitě domluvím.“ Pecinovi věřím jen jednu věc. To, že se určitě domluví. Špičkových alias „elitních“ policistů není nikdy dost.

Lessyho slogan „jsme jedna rodina“ by se měl vytesat do kamene nad vchodem do ministerstva vnitra. A měl by být monitorován kamerami, aby ho někdo neparafrázoval na nápis „jsme jedna banda.“

Věc druhá. Téměř s detektivní zápletkou, která ale nebude nikdy rozpletena. Žijeme přece v banánové republice. A proč by za nás vše měla řešit švýcarská prokuratura? Policejní žumpa. To bylo první, co mě napadlo, když jsem slyšel o trestním oznámení pana Lessyho na jeho tiskovou mluvčí pro zpronevěru peněz určených na sirotky. Můj názor vychází z toho, co zveřejnila média a z toho, jak se pan Lessy angažoval (neudělal nic) na základě mých podnětů a z toho, co vím o jeho dřívějším působení v Brně. Z toho všeho mi vychází, že zřejmě opravdu intrikoval proti zlínskému policejnímu důstojníkovi. V takto mediálně sledované a vyhrocené kauze by se státní zastupitelství neblamovalo. Věc formy, jak to vše proběhlo, je ale něco jiného. V žádném případě ho nebudu obhajovat v jeho sporu s Kubicem. Tady nešlo držet palce ani jedné straně. Lessy se tenkrát hájil, že byl mimo Prahu. To je alibi k ničemu. Údajné kompro materiály prý předala na jeho pokyn jeho tisková mluvčí, takže i kdyby v ten čas byl pan Lessy v Antarktidě, nic by mu to platné nebylo. Mě spíš zaráží jiná věc. Proč nebyla současně stíhána i jeho mluvčí? Když kompro předávala, určitě věděla, že dělá něco nezákonného (vynášení spisu). V takovém případě se mohla takovému příkazu vzepřít. I zákon na to pamatuje. Ale ona prozřela, až jí Lessy přeložil na podřadnější post! A pokud předávala novinářům něco v zalepené obálce, nemohla přece vědět, co v ní bylo. Jestli pak později tvrdila, že to bylo kompro, tak to nehraje. Buď věděla a měla být stíhána nebo nevěděla a nemohla proto nic odsvědčit.

To nejzajímavější ale teprve přijde. Proč i pan Lessy prozřel, až mu začalo pořádně téct do bot? Tvrdil, že jeho bývalá mluvčí defraudovala peníze. O údajně ulitých penězích pro sirotky by tak musel vědět předem. Takže je zde podezření, že pan Lessy o tom mohl vědět, ale nekonal. V ten čas totiž nebyl se svou mluvčí na kordy. Potom by ale kryl trestný čin a opět by měl být stíhán i se svou mluvčí. Nebo je ona mluvčí nevinná a pan Lessy ji křivě obvinil, protože musel vědět, že k žádnému trestnému činu dojít ani nemohlo. Údajně byla totiž inkriminovaná kancelář zapečetěna. Když k penězům nebyl přístup technicky možný, tak jak se mohlo defraudovat? A jestli se defraudovalo, tak zřejmě dříve. Ať to probírám, jak chci, jako nedůvěryhodný se mi jeví nejen pan Lessy, ale i jeho mluvčí Pavla Kopecká. Je naprosto jasné, že se nikdy nedozvíme, jak to s onou údajnou zpronevěrou peněz ve skutečnosti bylo. Policejní žumpa. Žumpa, kterou současná polo-zločinecká GIBS (kapitola V., strana 21) není schopna ani ochotna vyčistit.

Pan Lessy je nyní čistý stejně jako je čistý Vít Bárta se svými obálkami pro poslance Věcí veřejných. Je stejně čistý jako exposlanec Škárka. Alespoň podle soudů. ČSSD, respektive její pátá kolona SPOZ, si na místo prezidenta Lessyho nejspíš protlačí. Cestičku pro to si již zametá. Z médií se dozvíte, že Langerův žabák Červíček (určitě je to také elitní policajt) má být jmenován generálem!!! Ježíši Kriste!!! Za co? Za nečinnost se přece degraduje. „Herr General – som z toho celý zmetěný“. Když vykopnout, tak nahoru. Druhý elitní žabák Bílek z GIBS by mohl být rovnou maršálem a elitní Skříčil z Olomouce admirálem na kanálu Dunaj – Labe – Odra. Všichni Langerovi žabáci nástup na palubu! TOTO JE BANÁNOVÁ REPUBLIKA - můj podmiňovací způsob z trestního oznámení byl příliš optimistický. Klaus měl bohužel pravdu, když říkal, že tyto volby nic nevyřeší. Budeme tam, kde jsme byli před předčasnými volbami. Zvítězí-li ČSSD, a ona nějak zvítězí, tak jedni kmotři budou nahrazeni druhými. Možná by to chtělo opravdu revoluci.

Úsměvné mi připadá strašení novými politickými subjekty, zejména hnutím ANO 2011 pana Babiše. Staří političtí šíbři se bojí o svá koryta. Je to stejné jako strašení Mayským kalendářem a koncem světa. Aby závěr mého článku nebyl chápán jako politická reklama, chtěl bych apelovat na zdravý rozum voličů a na statistiku. Nemyslím tu volební. Pokud vyhraje ČSSD, mám 100% jistotu, že k žádné větší změně nedojte. To znamená, že šance na změnu bude 0%. Vyhraje-li ANO, mám stále šanci 50 na 50, že se nerozpadnou a že změny přijdou. Nebo někdo z  politických komentátorů ví předem, jak volby a povolební realita bude vypadat? To ví jen Bůh. Hnutí ANO, jsem uvedl jen jako příklad. Stejně dobře jsem tam mohl napsat KDU-ČSL, Zelené, Úsvit, apod., protože se jedná o všeobecnou úvahu.

Autor: Dušan Navrátil | čtvrtek 17.10.2013 19:57 | karma článku: 18,31 | přečteno: 1053x
  • Další články autora

Dušan Navrátil

Přestupky jsou naše věc, děláme to pro obec!

Takto by šlo volně parafrázovat heslo, se kterým do komunálních voleb v naši obci vstupuje jedno z místních sdružení.

19.9.2022 v 7:05 | Karma: 0 | Přečteno: 93x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Premiér Fiala utajoval informace

Usvědčil ho nechtěně ředitel GIBS Dragoun v rozhovoru, který poskytl novináři Radimu Vaculíkovi z portálu Novinky.cz. Vtíravou otázkou je, zda premiér Fiala svou nečinností neporušil zákon, když důvodné podezření nechal vyšumět.

13.9.2022 v 8:05 | Karma: 6,58 | Přečteno: 163x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Nezisková organizace premiéra Petra Fialy

Mít neziskovku je fajn. Státní peníze se tam jen točí. Jednu takovou neziskovou organizaci má i premiér Fiala a páchá v ní pouze samé dobré skutky, podobně jako Matka Tereza. Takže nikdo nemůže být nespokojený. Opravdu?

13.9.2022 v 7:02 | Karma: 23,71 | Přečteno: 3893x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Na otázku „Pořád ještě bijete svoji manželku?“ nelze dobře odpovědět.

Stejně tak nejde dobře odpovědět na otázku, zda budete příště volit ANO či ODS. Další strany, trpajzlíky z pěti slepence úplně pomíjím. Uvádím i další informace o demonstraci na Václaváku. Neskutečné podvraťáctví mainstreamu!

11.9.2022 v 7:51 | Karma: 20,94 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Co vám česká média tají, to prozradil americký senátor Ron Paul.

Washington bojuje s Ruskem na Ukrajině, zbytek Ameriky si připadá, že se stává Zimbabwe. Biden slibuje poslat miliardy zkorumpovanému lídrovi za oceán, a přitom se americká města podobají vybombardovaným městům v Libyi či Iráku.

10.9.2022 v 7:01 | Karma: 29,41 | Přečteno: 903x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2285x
Motto: Nikdy nesoupeř s blbcem. Stáhne tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.

Boj s blbostí se nedá vyhrát, ale musí se vést.