Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VJ

Chce to trochu nadhledu. Já tady Václava Havla obhajuji, neproto, že bych byl jeho nekritickým obdivovatelem. Vím, že to byl také jen chybujícíčlověk, ale když vidím ty naprosto nekritické komunisty, musím se ho zastat. VáclavHavel, syn jednoho z nejbohatších a nejschopnějších Čechů nejde přece srovnávats nějakými nepoctivě zbohatlými estébáky, veksláky a aparátčíky, kteří bynebýt socialismu Havlovi nesahali ani po paty (Poslechněte si, co o jeho otciříkal Jan Werich) a kteří nám na rozdíl od něho vládnou a dělají si zákony prosebe. Člověk, který má trochu přehledu, nadhledu a rozumu musí uznat, že VáclavHavel byl nepochybně obrovskou osobností, která ten nadhled na rozdíl odvětšiny našich dalších politiků měla. Možná byl moc velkorysý a bohémský, cožvětšina lidí okolo něho uměla náležitě využít. Musel řešit problémy, které byly prakticky neřešitelné, a všechna řešeníbyla špatná.  A takovým se chyby a omyly odpustitdají, zvlášť když jsou evidentně nechtěné a vynucené takovými okolnostmi, jakébyly. Volům a těm, kteří je dělají úmyslně a zištně se odpustit nedají. Jeovšem pravda, že v některých případech se pozná těžko kdo je ten a kdo onen.Prezidenti, monarchové, ale také lidé, kteří se s prezidentem Havlem sešli, neboho jen častěji poslouchali a četli, to jistě poznali. Čeští komunisti, kteříVáclava Havla nikdy neposlouchali, protože toho ani nebyli schopni a když houviděli, začali nadávat a udělalo se jim rudo před očima, na něho mají názorpouze z Rudého práva, Haló novin a podobných, kteří si vybírají ze spoustyprojevů, knih a činů pouze to co se jim hodí, to poznali také. Každý ovšemtrochu jinak. Pokud někdo tvrdí, že Václav Havel byl zločinec, tak já si myslím,že byl pouze figurka ve hře, kterou on nenapsal a měl tam roli kladného hrdiny.Určitě, jako bystrý člověk časem poznal, že tomu tak je, ale z rozjetého vlakuse dalo těžko vyskakovat. Nedovedu si na jeho místě představit jiného českéhopolitika, který by tuto roli zvládnul lépe. Možná Fürst Schwarzenberg. Te

12 1
možnosti
VJ

Chybějící mezery nejsou mojí chybou, přesto se za ně omlouvám.

1 0
možnosti
OK

Děláte jednu obrovskou chybu. Přání, touhy, sny a představy V.H. vydáváte za jeho sliby. Tím se Váš článek stává pouhou zapšklou snahou dehonestovat V.H. Zvolil jste si ale špatnou metodu. Skuteční obdivovatelé a příznivci V.H. ( Vy se je snažíte ponížit, podle Vás vtipným, označením pravdoláskaři ), nevidí ve V.H. neomylný a bezchybný idol. Naopak, přiznávají jeho chyby a omyly. Na rozdíl od vás, zavilých nenávistníků, kteří na V.H. dští síru a místo toho, aby argumentovali jeho skutečnými chybami a omyly, ze zoufalství a nedostatku věcných argumentů, např. jako Vy, zamění ideály a cíle za sliby. .

31 2
možnosti
PH

obyčejný floutek

0 5
možnosti
DA

je krásné jak si lidé dokáži najít důvody za svoji neschopnost. dříve bylo co Čech to muzikant, zlaté české ručičky a dnes??? ...........co Čech to zloděj! klidně mě umínusujte, ale je to tak...  a čekejte že vám někdo něco dá, tak jako jste čekali do teď!!

11 0
možnosti
LM

Článek pravdivý a diskuze nemá chybu - je až neuvěřitelné, co jsou lidé schopni vymyslet a jak jsou schopni zdůvodnit něco, co je evidentní, tedy že Havel vykládal věci, které nebyly a nejsou pravda a velmi dobře to věděl.

Dnes se tomu říká disent a cesta za svobodou, moje vysvětlení je, že mu logicky vadilo, že přišel o majetek, služebnictvo a musel se živit prací - proto bojoval proti komunistům. To, jaké silně levičácké řeči při tom tento kapitalista používal je stejně trapné jako nedávné lži prezidentského kandidáta, pana knížete, který ze sebe také dělal v debatách úplného levičáka se sociálním cítěním .-)

Ale mi češi jsme holt takový - v tomto nepoučitelní a hloupí. Teď nás pro změnu bude krmit nesmysly pan velkopodnikatel, který ač poslanec a ministr není politik a zhruba stejně nebyl ani velký komunista, agent STB atd....

2 20
možnosti
JB

1. Nepřesný odhad budoucnosti není lež.

2. Prezident nebyl a není absolutní monarcha a nerozhoduje o všem.

3. Prezident se u nás volí.

Kromě toho se nakonec zase nemýlil až tak podstatně. 

Příklad: Koruna jistě prošla inflací, nicméně jsem jedinou (!) postkomunistickou zemí, kde máme dosud stejnou měnovou jednotku. V Polsku - například -  byla měna  1:10.000. v Rusku 1: 1000.  Sovětský Rubl míval kupní sílu kolem 10 Kčs. Dnes ten tisícínásobný Rubl vydá asi za 60 halířů atd.

19 1
možnosti
Foto

Václav Havel byl jen člověk. Kdyby si tuhle jednoduchou pravdu všichni jeho kritici přiznali, možná by přišli na to, že vlastně nekritizují Havla, ale představu, kterou o něm mají. "On říkal, že bude tohle a tamto, že si budeme skvěle žít... a vono ne!" Přijde mi, že tihle lidi si asi mysleli, že Havel začne chodit po vodě a měnit vodu ve víno. Jejich kritiky jsou obžaloby ze zrady, obžaloby z toho, že Havel "nějak" nezařídil, že u nás nastane ráj na zemi. Neuvědomují si, že prvotní chybu udělali ve chvíli, kdy ho vzali doslova, kdy z něj udělali toho masarykovského Tatíčka, ke kterému národ vzhlíží, a kterým jim moudře radí, jak žít v blaženosti. V takovém případě musela nutně přijít deziluze a pocity zrady, jenže vtip je v tom, že Havel Tatíčkem nebyl a ani jím nechtěl být. Byl to prostě jeden z nás a - světe div se - měl i svoje chyby. Dokonce - světe div se podruhé - občas řekl něco, co se potom nenaplnilo. To je strašlivá zrada, viďte. Nebo ne? On si zkrátka dovolil nebýt dokonalý, nebýt tím vzorem a tím vůdcem, kterého zřejmě část národa podvědomě stále potřebuje. A to se neodpouští. Proto ta hysterie, proto to zveličování jeho chyb a omylů, které by komukoliv jinému prošlo, protože lidé mají právo se mýlit a dělat chyby. Ale mesiáš, ten takové právo nemá.

25 2
možnosti
Foto

Když Napoleon Bonaparte řekl: „V méarmádě má každý pěšák ve své tornistře maršálskou hůl,“ měl tím na mysli, že oosudu jeho vojáků rozhodují jejich schopnosti, nikoliv to, že každý budepovýšen. Vy, pane Navrátile, jste, zdá se, generálem, ale naneštěstí celé věkypo bitvě. Pochybuji, že byste našel někoho, jehož všechny výroky by i po vícenež dvaceti letech neobsahovaly jedinou odchylku od reality. Posuzujte výrokyVáclava Havla v kontextu doby, kdy byly vyřčeny, a srovnejte situaciostatních postkomunistických zemí s tou naší. Uvidíte sám, že jsme na tompodstatně lépe, a pokud se pokusíte o alespoň trochu objektivní pohled,připustíte, že i lépe než v dobách před čtvrtstoletím.

Sociální jistoty, to je dost vágnípojem, ale tenkrát jsme měli dvě základní: že náš důchod bude téměř stejný jakodůchod kohokoliv jiného, a že pokud se neprokážeme razítkem zaměstnavatele,budeme hodnoceni jako příživníci.

Nezaměstnanost dnes sice existuje, alenení katastrofální. Inflaci jsme zažili, ale ve srovnání s okolními zeměmije třeba ji hodnotit jako doslova směšnou. Vzpomínáte si ještě na kurz rublu,forintu, leva nebo zlotého ke koruně z doby, z níž pocházejí výrokyVáclava Havla? Porovnejte je s dnešními a pak se znovu zamyslete, jestlilze jen tak mechanicky nakupit dvě desetiletí staré výroky a alibisticky sekochat tím, že určitý druh čtenářů Vám zatleská.

Pokud citujete z novoročního projevuz 1. ledna 1990, jedná se o zjevnou účelovou manipulaci. Václav Havel zdemluví o zemi, o jaké sní, a ne jakou nám slibuje bez práce a našeho přičinění.Co jsme udělali my všichni pro to, aby se tento sen stal skutečností? Čekali,až nastane? Nebo se založenýma rukama čekáme, až budeme moci bohorovněkonstatovat, že nám zase lhal?

Nejsem nekritický obdivovatel Václava Havla a jeho výrok, že bude presidentem jen jedno volební období nehodnotím jako uvážený, ale myslím si, že zvyšovat si karmu tímhle způsobem snad nemáte zapotřebí. Jindy Vám ji dávám, ale dnes to nejde.

36 1
možnosti
Foto

Omlouvám se za chybějící mezery. Věřím, že srozumitelnost textu to neovlivní příliš.

0 0
možnosti
VJ

Já si myslím, že většina lidí, kteří pana Havla mají rádi, tyto jeho "lži" znají a nemyslí si o něm, že byl bezchybný superman, ale přesto ho mají rádi. V kontextu doby a situace ve které byly vyřčeny jsou zcela pochopitelné. A člověk, který je trochu empatický ví, že to těžko mohl řešit jinak. Přesto si myslím, že se s tím vyrovnal poměrně elegantně. Kdo může napsat takový článek, jako vy pane Navrátile, s tím nemá cenu polemizovat, pouze se na věc podívat poněkud nezaujatěji.

23 0
možnosti
JM

A navic se Havlovy predpovedi v mnoha vecech vyplnily. Treba socialni zabezpeceni je mnohem lepsi nez za "socialismu" ktery provozovali komuniste. Ti meli pro lidi kteri nemohli nebo nechteli pracovat leda tak nejaky ustav, nebo kriminal. Spousta duchodcu tehdy opravdu zivorila. Prumerna delka zivota stoupla po padu komunisticke diktatury diky zapadnim lekum a modernim pristrojum o 5-6 let.

Spousta starsich lidi kteri na Havla dnes tak zurive nadava by bez lidi jako on byla davno pod drnem, nebo zrala chleba z otrub jako jejich soudruzi v Severni Koreji. ;-)

11 0
možnosti
JC

J44i98r91i 20C91e71e

26. 6. 2014 20:20

Mě zajímá jediná věc: proč byl spis, který vedla StB na Václava Havla tak rychle skartovaný?

0 1
možnosti
JM

J82i18r16i 79M40a19l61i59n40a

26. 6. 2014 17:29

Jde o klasicky pripad prime umery. Cim vic byl nekdo za normalizace a vlady komunistickych zlocincu podelany, tim vic dnes nadava na Pana Presidenta Vaclava Havla.

U zhrzenych komunistu je motiv jasny, u nekomunistu je hlavni pricinou nejspis pocit viny.

V kazdem pripade je to trapne a nechutne. Rv

17 2
možnosti
Foto

To Vám nakukal kdo? Vaši "závist" jsem komentoval níže. Marně se snažíte. Fakta a historii můžou pravdoláskaři překrucovat, ale padělat to nejde a nepůjde. Ono to až tak staré události nejsou a lidé si pamatují, KDO CO ŘÍKAL a jak se později CHOVAL.

1 12
možnosti
  • Počet článků 143
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2285x
Motto: Nikdy nesoupeř s blbcem. Stáhne tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.

Boj s blbostí se nedá vyhrát, ale musí se vést.