Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Z71d41e50n49a 95K85o94č68í

18. 6. 2014 22:04

S článkem nebudu polemizovat, pouze by mě zajímal ten příbuzný vaší manželky, která pochází z malé obce na Moravě.

Zajímal by mne rok zatčení - zda to bylo před Heydrichem, nebo po něm.

Víte, ono se totiž i za protektorátu vyšetřovalo a normálně soudilo. Do koncetráku se lidi neposílali za vlastnictví kovárny. Před Heydrichem dokonce i členství v domácím odboji bylo trestáno maximálně několika měsíci. Potom to bylo ale výrazně, ale opravdu výrazně  horší.

Gestapo mělo kompletní seznamy všech účastníků odboje ( i pasívních ) už od roku 1939 a nevyšetřovali je všechny hned, ale namátkově během celé války, když se někde něco semlelo ........;-(

0 0
možnosti
Foto

Po Heydrichovi. Ten důvod se opravdu nikdy nedozvěděli. A pozor: nebyla tam žádná zabíjačka nebo nějaká obecná kriminální činnost. V okolí prý tehdy sebrali i další lidi. Ale jak jsem psal, odboj v tom také nebyl. Jedině, že by to super tajil i před nejbližšími příbuznými. Dnes by se tím spíš kdekdo chválil - jaký byl antifašista či "partyzán". Když se to nevyřešilo v roce 1945, teď už asi těžko. Ale když to vezmete, tak i na Lidice stačil blábol - milostný koresponďák... Prostě tak to bylo.

0 0
možnosti

V čem se  h r u b ě   m ý l í t e :  To práskání za Němců nebyla kolaborace (nebo alespoň ne převážně).  To byla prostě vrozená osobnostní vada práskajících. Práskajících komukoliv. Mamince, učitelům, zaměstnavateli a nakonec policii. Jedno zda prvorepublikové, protektorátní, gestapu, STB či policii současné. Prásknout každého, kdo se nám nelíbí.

  Obdobnou vadu mají ti, kteří "nemilované" zabijí a za cenu následné sebevraždy. Ti, kteří klidně vyhodí do povětří dům s "nemilovanými" spolunájemníky (spoluvlastníky).

  Lidí s touto vadou je přinejmenším v "bílé" rase stejně ve všech státech, ve všech státních zřízeních (některé je samozřejmě využívají více) a, jak z povahy věci plyne, i ve všech věkových kategoriích.

   Nevím, zda není povahovou vadou také přesvědčení, že je to vlastnost výhradně Česká.

3 0
možnosti

Z13d58e84n50a 45K94o63č66í

18. 6. 2014 22:18

Frau Muller říkala vždy mojí mamince - na pana Kutru si dávejte pozor a nic před ním neříkejte, protože ho už s tím udáváním nemají rádi ani gestapáci, kteří musí každé jeho udání prošetřovat. Týden před koncem války pan Kutra s kumpány oloupil prchající německé rodiny o všechny cenosti, 9.5  vstoupil do revoluční gardy, kde se následně podílel na organizování odsunu němců a zabavování jejich majetků. Pak hned vstoupil do čs bezpečnosti, kde se úspěšně a beztrestně proseděl až do penze. Takoví lidé opravdu mají svoje výsluhy oprávněně.

0 0
možnosti

Budget (badžet) je rozpočet. Nejen v roklamní branži. (To jen pro ty, kteří chtějí být in)

3 0
možnosti

Smysl první části Vašeho příspěvku mi tak trochu uniká... To, že někdo využívá "amerikanismy", to ještě neznamená, že by byl potencionálním kolaborantem... Jsem si jistý, že dnešní mládež z toho "cool" a pod dříve, nebo později vyroste... Chtějí být "in"... Když jsem byl já na základce (70.léta), tak kdo neřekl alespoň v každé druhé větě "vole, vole", tak ten byl alespoň v očích nás, tehdejších puberťáků, mimo...

S druhou částí Vašeho příspěvku plně souhlasím. Domnívám se, že každá totalita z principu podporuje obyčejnou lidskou závist, která dohání lidi k udávání. Můj děda byl mlynář a z vyprávění si pamatuji, že v čele komise, která mu přišla zestátnit mlýn, byl člověk, který udával své sousedy němcům (údajně i kvůli zabijačce na černo) a přivedl tak mnoho rodin do neštěstí... Lidé se ho báli jak za okupace, tak i za komunistů...

3 0
možnosti
Foto

1/2 berte jako nadsázku při používání "módních" slovíček

2/2 vidím že máte podobnou zkušenost. Vámi zmiňovaný člověk je ten, o kterém píšu: "Někteří jsou ale stále titíž."...

0 0
možnosti
Foto

V detailu otázky kolaborace a kolaborantů popisujete technicky správně.

Vytrácí se Vám z toho ovšem základní otázka: PROČ, čím je toto motivováno.

Jiné motivace byste našel z dob národního obrození, jiné za okupace Německem, jiné po nastolení komunistů k moci.

Přitom je tady jednoznačný společný jmenovatel, který Vám zřejmě uniká.

Takže, když jste tak chytrý, co je tím společným jmenovatelem?

--- A jedna korektní poznámka. Nepředhazujte dnešní mládeži ruská slovíčka z dob totality. Ty už si pamatujete jen Vy a příslušné generace. A divil byste se, jak se dnešní moderní ruština zamerikanizovala. Slovo "chozrazščot" byste musel vysvětlovat i jim. Čili buď o tomto tématu nemáte vůbec přehled nebo to jen demagogicky zneužíváte.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS