Domácí rádce: O škodlivosti tibetských sluníček

8. 04. 2016 7:46:20
Sluníčko je hmyz. Vedle mandelinky bramborové, čili amerického brouka, je to jeden z nejznámějších škůdců. A my vám v dnešním Sluníčkáři poradíme, jak na ně.

Vědecký název: Coccinella septempunctata

Vyšší klasifikace: Coccinella

Kategorie: Druh

Vlezlá sluníčka nemusíme představovat. Všichni jsme již nějaké to sluníčko v přírodě, ve městě, ba i v pražské kavárně zahlédli. Sežerou velké množství mšic, sežerou a uzurpují si, co mohou. Jsou velmi dravá. Nejznámější druh má na rudých krovkách sedm teček a klasik by dodal i ochmýřený sosáček, který stále někam drze strkají. To všichni známe.

Ale pozor. Existuje i sluníčko tibetské. To k nám bylo zavlečeno pravděpodobně havloidy a není to původní druh. Na odiv dává mimikry zdánlivě připomínající tibetskou vlajku. Nenávidí Číňany a prezidenta Zemana. Což je zvláštní, jelikož jinak s oblibou vyhledává prezidentské lavičky, na kterých se nepovoleně srocuje. Americký poradce (ekvivalent sovětského poradce), entomolog a vietnamský veterán, Mr. D.D.T. Agent Orange o nich prohlásil: „Jsou to pěkní prevíti. A když se na lavičce či v kavárně začnou rojit, jde o život.“ Takové nepůvodní asijské sluníčko je ještě dravější a nenažranější, než sluníčko české.

A druhý pozor. Toto musí být pravda, protože je to opět přímo z Ameriky: tito vetřelci se na zimu po stovkách stěhují do domů nebohých Američanů. Údajně nepomáhá ani sluníčkářský plot, postavený mezi USA a Mexikem.

TV NOVA na svém webu přišla se šokující zprávou: Konec berušek v Česku: Požírají je čínské konkurentky Toto opravdu není fikce, ten článek skutečně existuje. Pro nevěřící Tomáše uštknuté tibetským sluníčkem doslovně cituji z toho článku: „Tato nebezpečná beruška pochází z Asie. Slunéčko asijské, nebo taky beruška mnohotečkovaná se může vyskytovat ve stejném místě jako slunéčko sedmitečné, v místě sežere všechny mšice, a pak se její potravou stávají larvy právě našeho slunéčka sedmitečného,“ vysvětluje entomolog Oldřich Nedvěd. Zde očividně multikulturalismus nefunguje.

Entomolog Oldřich Nedvěd tedy mluví stejně jako americký poradce Mr. D.D.T. Agent Orange!

A jak je možné, že prostoduché české sluníčko zmutuje do agresivní tibetské podčeledi? Další entomolog Václav Láska se mi tuto metamorfózu snažil vysvětlit. Vajíčka, larvy, kukly, brouci, vše se mi to popletlo s Ferdou Mravencem, Berunkou Korunkou, Broukem Miroslavem Pytlíkem a Motýlem Karlem Emanuelem. Z toho vysvětlení jsem byl jelen.

Jediné, co si pamatuji, je zhruba toto: je to diagnóza. Nejde vyléčit, pouze stabilizovat. Choroba se rozvíjí postupně, nenápadně a plíživě. Přímo kontraevolučně. Nebo kontrarevolučně? Už si nevzpomínám. Původní domácí, české, milé, jednoduché a neškodné sluníčko začíná tím, že strká velryby do vody. Časem se to ale zhoršuje. V rozvinuté fázi, podle Lásky se s tím už v tomto stádiu nedá nic dělat, naopak tahá černochy opačným směrem. Tedy z vody či člunů na souš. Některá dezorientovaná sluníčka v závěrečné etapě choroby tahají na pláž i velryby.

Na dotaz, jak zabránit invazi sluníček, radí další odborník: „Pokud vám nalétly do bytu, budete se jich chtít asi zbavit. Slunéčka na podzim vejdou na návštěvu, ale pak se schovají do nějakého kouta. Pak vylezou z úkrytu, hledají něco k jídlu nebo alespoň k pití, pletou se do jídla lidem. Protože nic pořádného k jídlu v bytě nenajdou, brzy uhynou. Slunéčka vyhozená z bytu ještě za teplého počasí se zase vrátí. V takovém případě je musíte odvést na vzdálenost min. 5 km.“

Jestli směrem do Rakouska nebo Německa, to již expert neprozradil. Pokud by sluníčku při odsunu odpadla krovka nebo tykadlo, musíte mu poskytnout první pomoc a okamžitě zavolat veterináře. V nouzi nejvyšší i místně příslušného sluníčkáře-velrybáře. Také je dobré věc nahlásit na linku 158 a rovnou požádat, ať vás zařadí do programu na ochranu svědků. Mějte u sebe i kontakt na svého právníka a případně i notáře. Notářský zápis vás může také ochránit. Sluníčka jsou totiž zákeřná a mstivá. Neudělat výše uvedené, ostatní pravdoláskaři vás obviní z rasismu, diskriminace, multikulturní intolerance, xenofobie a skončíte před soudem. Před senátem budete v ještě horší pozici než Cimrmanův bratrovrah, otcovrah, strýcovrah a tetovrah. Tento Ministerstvem vnitra doporučený postup si zapište na papírek a ten neustále noste u sebe. Tolik tedy odborníci.

Věřím, že tento domácí rádce byl všem užitečný. A mějte na paměti. Pravda a láska zvítězí. I nad vlezlými sluníčky. Těch entomologických informací bylo opravdu mnoho. Snažil jsem se to reprodukovat svým prostým způsobem. Pokud bych se dopustil drobné nepřesnosti, doufám, že mě odborníci na všechno, jimiž se blogy jen hemží, okamžitě opraví. Děkuji za pozornost a jdu vyvěsit čínskou vlajku. Ta snad ty tibetské berunky a česká sluníčka odpudí. Kdo by to chtěl mít v baráku... jaksi, ehm... nikdo, ehm.

Autor: Dušan Navrátil | pátek 8.4.2016 7:46 | karma článku: 23.20 | přečteno: 972x

Další články blogera

Dušan Navrátil

Přestupky jsou naše věc, děláme to pro obec!

Takto by šlo volně parafrázovat heslo, se kterým do komunálních voleb v naši obci vstupuje jedno z místních sdružení.

19.9.2022 v 7:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 93 | Diskuse

Dušan Navrátil

Premiér Fiala utajoval informace

Usvědčil ho nechtěně ředitel GIBS Dragoun v rozhovoru, který poskytl novináři Radimu Vaculíkovi z portálu Novinky.cz. Vtíravou otázkou je, zda premiér Fiala svou nečinností neporušil zákon, když důvodné podezření nechal vyšumět.

13.9.2022 v 8:05 | Karma článku: 6.58 | Přečteno: 162 | Diskuse

Dušan Navrátil

Nezisková organizace premiéra Petra Fialy

Mít neziskovku je fajn. Státní peníze se tam jen točí. Jednu takovou neziskovou organizaci má i premiér Fiala a páchá v ní pouze samé dobré skutky, podobně jako Matka Tereza. Takže nikdo nemůže být nespokojený. Opravdu?

13.9.2022 v 7:02 | Karma článku: 23.40 | Přečteno: 3812 | Diskuse

Dušan Navrátil

Na otázku „Pořád ještě bijete svoji manželku?“ nelze dobře odpovědět.

Stejně tak nejde dobře odpovědět na otázku, zda budete příště volit ANO či ODS. Další strany, trpajzlíky z pěti slepence úplně pomíjím. Uvádím i další informace o demonstraci na Václaváku. Neskutečné podvraťáctví mainstreamu!

11.9.2022 v 7:51 | Karma článku: 20.94 | Přečteno: 444 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 21.06 | Přečteno: 413 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.91 | Přečteno: 291 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 26.76 | Přečteno: 572 | Diskuse
Počet článků 143 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2285

Motto: Nikdy nesoupeř s blbcem. Stáhne tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.

Boj s blbostí se nedá vyhrát, ale musí se vést.
 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...