Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spratci a zlatíčka – začíná to ve školce

Vlastně to začíná ještě dříve. V rodině. Odpovědni za svoje děti jsou pouze rodiče. Text je věnován vyhořelým pedagogům, kteří denně bojují s rozcapenými spratky, jejich sebevědomými rodiči, servilním vedením a přesto svou práci mají rádi. Na školky se trochu zapomíná. Neprávem.

Právem rozhořčený tatínek

Varování autora: Článek je dlouhý, kritický a rodičům „zlatíček“ se jistě líbit nebude. Má-li někdo křivou hubu, bude problém svádět na zrcadlo. Ale zrcadlem to vesměs nebývá. Na konci najdete odkazy na dva další texty věnované školské problematice. Reakcí na ně byla spousta souhlasných e-mailů. Šlo o dopisy lidí z branže, lidí, co třeba učí i třicet let a naprosto se v problematice orientují. Jejich obsah byl tak zajímavý, že stál za vznikem tohoto článku.

Můj poznatek ze všech těch ohlasů je takový, že současný systém ve školkách de facto neumožňuje učitelkám opravdu spolupracovat při výchově dětí. Ne vychovávat, to je věc rodiny. Říkám spolupracovat. Některé děti jsou obětí svých buranských rodičů. Když dítě doma nevidí pozitivní a slušné chování, školka to již nezachrání.  Poznatek druhý zní, že nejvíc problémů si dělají učitelky samy tím, jak ustupují rodičům a jejich ratolestem. Jenže jak můžou bojovat, když i vedení má plné kalhoty a podbízí se kdekomu. Nejen zřizovateli, ale zejména rodičům. Píši učitelky, neb text se týká hlavně školek a žádný učitel MŠ mužského pohlaví se mi zatím neozval.

Ten vzkaz, který se jako červená niť táhl všemi ohlasy od učitelek MŠ, byl alarmující. Stále se to opakovalo: Když děti přijdou do školky, tak drtivá většina z nich neumí, co se sebeobsluhy týče, téměř nic. Většina i šestiletých dětí se v šatně, v přítomnosti rodičů mění v mimina. Sedí s nataženýma nohama a rukama a rodiče kolem nich lezou po čtyřech a oblékají je. Neumějí držet tužku, nůžky, neumí mluvit, sami se neobléknou, neumí se najíst. Umí to vůbec, ironicky řečeno, matky takto „postižených“ dětí?  Je neuvěřitelné, že mnohé rodičovské „tvořilky“ se dokonce diví, že ve školce jejich dítě nemůže u jídla chodit a nemůže mít ani plínky.

Dobré chování se někam vytratilo. Na tom tvrzení není nic originálního. Každá generace tak mluví o té předchozí. O tempora, o mores! Jaké časy, jaké mravy! To prohlásil jistý Cicero, který o tom také věděl své.

V našem případě jakoby učitelky MŠ byly služkami nebo pohůnky rodičovských nevychovanců. Dost často si stěžovaly třeba na následující situaci: O mnoho let mladší rodič jim koukal drze a upřeně do očí a čekal, že ho snad budou zdravit jako první. Je to „maličkost“, ale o mnohém vypovídá. Když nezdraví rodič, kdo to naučí jeho potomky? Hloupé kecy o „přirozené autoritě pedagoga“ patří do jurodivých kurzů, realita je jiná.

Ve školce jsou rodiče na ty své ratolesti strašně hákliví. Běda, když se na ně křivě podíváte. Běda, když jim něco zakážete. Rodiče jsou v tomto ohledu úžasně aktivní. Stěžují si na učitelky kvůli blbinám, píší vedení dlouhé maily o pochybeních pedagogů. Dokáží konzultovat chování učitelek s psychologem, nelíbí se jim to, či ono. Je to dobrý pláč, ale na špatném hrobě. Měli by konzultovat raději sami sebe a to přímo u psychiatra

Je to krátkozraké. V momentě, kdy jejich děti přejdou do ZŠ, začnou na školku vzpomínat s láskou, protože zjistí, že se s jejich miláčkem nikdo mazlit nebude, a že asi nebude tak úplně geniální a hodný, jak si mysleli. A když nesamostatné dítě v ZŠ nestíhá, řeší to přidrzlý rodič opět po svém. Jinak to neumí. Místo dlouhých mailů smolí pamflety a petice proti učitelům. Tak, jak jsou zvyklí ze školek, hledají opět chybu někde jinde.

Jasné Slunce, velký vůdce Mao Ce-tung kdysi prohlásil: „Život je jako nepopsaný list papíru, který může být pokreslen těmi nejkrásnějšími znaky.“ Tato slova by si měli někteří rodiče – prznitelé nevinných dětských dušiček – napsat na papír a přilepit na zrcadlo. Problém je v tom, že kdo to ví, takový citát nepotřebuje. Ten, kdo by ho potřeboval, ho zase nepochopí.

Matky dostávají za mateřskou dovolenou zaplaceno a je to v pořádku. Z něčeho žít musí, a pokud se dětem opravdu obětují, má to smysl.  Jenže není matka jako matka. U některých osob se jedná o promrhané státní prostředky. Naprosto jednoznačně existují stvoření, která se dětem po ty tři roky věnují vesměs dálkově. Potom je strčí do školky a učitelky starejte se. A běda, jak se na jejich zpovýkance křivě podíváte. Tomu lze říkat zdeformovaná opičí láska.

Znám moderní matku, celá „Marie Kurie“ ze Světáků. Možná si vzpomenete na známou filmovou hlášku: „Marie Kurie vynalezla teda jako rádio... no úplně v kovovým stavu!“ Ta místní Kurie místo solení zvyšuje koncentraci chloridu sodného. A tam, kde normální člověk okyseluje polévku, ona snižuje její pH. Na druhý pohled ovšem zjistíte, že to není jen Kurie. Je to matka, ale i ochlasta, který chlemtá tvrdý alkohol na veřejném prostranství přímo z láhve.

Stalo se v tuhé zimě. Kurie tak zaujatě zkoumala kvalitu etylalkoholu (C2H5OH), že své mimino zapomněla i s kočárkem na mrazu a odešla domů. Nebýt jednoho z jejích kumpánů, dalšího opilce, který jí kočárek přivezl až do baráku, robě by v kočárku zmrzlo. Bylo by z něj pěkné eskymo. A právě takové amazonky, hubu plnou morálky, běsní ve školkách a školách nejvíce. A ještě otravují ostatní slušné rodiče.

Jistě, tato alkoholička je extrém. Existují i mírnější formy. Možná i vy jste někdy na ulici potkali jinou moderní matku s dvouletým dítětem v kočárku. Ta místo flašky v ruce třímala tablet a její slova: „Jdu na kafe s kámoškama, ať malá neotravuje,“ moc pedagogicky nezněla. Nicméně matka fascinovaná tabletem je pořád sympatičtější, než ona zmiňovaná násoska. Ovšem efekt pro její zlatíčko je stejný.

Kult dítěte je prostoupen celou naší euro-atlantickou civilizací. Děti vládnou rodičům a jim to vůbec nevadí. Hlavně děti k ničemu nenutit a nic jim nezakazovat, aby se nenarušilo jejich „křehké“ ego. Na jedné straně máte nekritické rozmazlování, na druhé absolutní nezájem o jakýkoli skutečný rozvoj přiměřené soběstačnosti dítěte. V supermarketech všeho typu máte odkládací prostory pro děti – hrací koutky. Dítě je odloženo a matka může hodiny courat a obhlížet komerční nesmysly.

Někteří současní rodiče nezvládají předškoláky, kteří s nimi dokáží manipulovat někdy opravdu neuvěřitelně.  Mohu uvést další příklad zdejšího nevycválaného grázlíka. Ten neposlouchá ani matku ani babičku. Když není po jeho, tak dokáže ze zlosti téměř levitovat. Tím míním, že se tak „šprajcne“, že zůstane nakloněný skoro pod úhlem 45 stupňů. Vzdoruje. Kdybych to neviděl, neuvěřím. Když mu proti rodičům nepomůže ani tento donucovací prostředek, vrhne se na zem a mlátí kolem sebe rukama i nohama. Potom to vzdá nejen babička, ale i matka. Spratek zvítězil, dosáhl svého. Co s ním potom chcete ve školce dělat? On poslechne učitelku, když nerespektuje ani rodiče? Co s ním zmohou, až bude dospívat a poroste to s ním?

Doba je hektická i po další stránce. Mimo idiotských Santa Clausů, Halloweenů a Valentýnků se na nás řítí ještě idiotštější věci. Po učitelích všeho druhu se chce, aby byli „cool“ a hlavně se drželi principu „keep smiling“. Nejen, že je to pitomost, ono to odporuje i české mentalitě. Posměšně řečeno, Čech z přirozenosti nadává na poměry. Brble, že je všechno v háji, i když se mu vede fajn. Tymolínový „keep smiling“ je proto v našich poměrech dvojnásob komický. Nicméně, slabší povahy této masáži podlehnou. Zajímavé je, že ne zkušené středoškolačky, ale vysokoškolačky z mateřských škol. Ano, i pro MŠ se nyní preferuje vysokoškolské vzdělání.

A praktické dopady? Pětadvacetiletá vysokoškolačka v MŠ si od dětí nechá píchat prstem do zadku. Když jí šestiletý spratek řekne „ty vole“, ona to tak nechá a nedokáže adekvátně reagovat. Ta už je tím „keep smiling“ tak zblblá, že to bere jako velkou legraci a směje se i tomu! Spratek to ale vyhodnotí úplně jinak… Učitelka by měla být důsledná a přísná. Pokud je s ní navíc sranda, je to prima, ale ten výše uvedený příklad je katastrofa. Kam se poděla hrdost učitele na své povolání? To už je pedagogická prostituce.

Někteří rodiče mají naprosto zcestné a naivní představy. Na učitelky v MŠ kladou tisíce požadavků a pokynů, jako kdyby tam měly jen toho jejich jednoho miláčka. Že jich tam je třeba třicet, to už nikdo nevidí. A teď si ty rodičovské bludy vynásobte počtem dětí ve třídě. Každému zlatíčku se přece musí učitelka věnovat individuálně…

Skutečnost je taková, že učitelka MŠ (platí i pro ostatní kantory) musí být pořád ve střehu. Neustále monitoruje hluk, řvaní a mlácení hračkami. Když přežije i toto, stále nemá vyhráno. Kde se vzala, tu se vzala, vznikla obrovská kauza zcizeného kyblíku. Neřešte kyblík a máte na krku e-mail a stížnost. Heuréka. Kyblík byl investigativně vypátrán.  Vítězství ovšem netrvá dlouho. U skluzavky vznikla tlačenice. Neřešte tuto skrumáž a máte na krku druhý e-mail a druhou stížnost. A v samém závěru se dětičky táží: „Proč mě nikdo nemá rád?“ Nejlepší je, když mluví jeden přes druhého. Moje rada všem učitelkám, jak se zachovat v takové situaci zní „keep smiling“. Jinak se zblázníte.

Přijdete do práce, na stole na vás leží stížnost. Tatíček si stěžuje, že jeho synáček nechtěl jít ráno do školky, že se prý bojí, že prý na něj učitelka zvýšila hlas. Místo malého spratka přišel do školky velký spratek vyzbrojený drzou hubou a lejstrem. Proboha, kde to jsme?

Ale vy se nemusíte ničeho obávat. Za vás se přece postaví vaše bezpáteřní vedení. To bezpáteřní vedení, které demonstrativně dává odměnu jen tomu oblíbenci, který ctí hlavní současnou pedagogickou zásadu „držet hubu a krok". Ta zásada je univerzální a platí i na ostatních typech škol. A když to pedagog jaksi nechce chápat, řeknou mu to po lopatě: „Na tvoje místo čeká deset dalších.“ To už pochopí každý…

Největší demagogií je tvrzení, že děti jsou pořád stejné. Od takzvané revoluce v roce 1989 se změnily nejen děti, ale i jejich rodiče. A to k horšímu. Před těmi pětadvaceti či třiceti lety byla většina dětí vychovávaná normálně, slušně a zdravě. Když bylo potřeba, dostaly od rodičů na zadek nebo pár facek a neznám nikoho, kdo by tím utrpěl nějaké celoživotní trauma. Udělat to učitelka dnes, tak bude, když ne zavřená, tak určitě bez práce. Pedagogové se bojí být důslední a přísní. Nikdo netvrdí, že se musí chovat jako otec Školastykus, který hřímal: „Mrskati je budeš metlami železnými!“ Mrskati ne, držeti od těla ano.

Myslím, že naše školství před rokem 1989 nebylo zase tak špatné, jak se dnes tvrdí. Samozřejmě by se našly chyby. Místo jejich odstraňování se začalo sice amatérsky, ale zato vytrvale experimentovat. Spousta chytráků jako Buzková, Pilip a další zkoušelo vymýšlet novinky. Co bylo staré, bylo špatné. Výsledkem, po 25 letech experimentování, je konstatování, že se někde stala chyba. To je na pedagogickou nobelovku. Najednou se přišlo na to, že jsou děti nešikovné (protože zrušili dílny a pozemky), že jsou tlusté a neohrabané (protože ubylo hodin tělocviku), že jsou hloupé (viz. srovnávací testy). Vy to vidíte jinak?

Je škoda, že prestiž učitelského povolání je v propadlišti dějin a mám obavy, že se to hned tak nezmění. Je to velká škoda. Existuje spousta nadšenců, kteří učí rádi. Jenže za současných podmínek, kdy jsou přeplněné třídy, zpupní rodiče (navíc neschopní vychovat ze svých zlatíček slušné lidi) a ve finále bezpáteřní vedení, se to dlouho vydržet nedá.

Jistěže jsou i čestné výjimky. Školy, které vede osvícený ředitel či ředitelka. Školy, kde vedení je schopno odolávat tlakům. Ale kolik takových je? Podle odezvy z řad pedagogů bych soudil, že až tak moc ne. Já se domnívám, že pokud by byla uspořádána anonymní anketa mezi učiteli, drtivá většina by mé, někdy pesimistické výroky jen potvrdila.

Starší články:

Rodiče, spratci, zlatíčka a dezorientovaní učitelé

Igor Hnízdo by byl zděšen

Autor: Dušan Navrátil | pondělí 12.5.2014 14:14 | karma článku: 36,92 | přečteno: 6922x
  • Další články autora

Dušan Navrátil

Přestupky jsou naše věc, děláme to pro obec!

Takto by šlo volně parafrázovat heslo, se kterým do komunálních voleb v naši obci vstupuje jedno z místních sdružení.

19.9.2022 v 7:05 | Karma: 0 | Přečteno: 93x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Premiér Fiala utajoval informace

Usvědčil ho nechtěně ředitel GIBS Dragoun v rozhovoru, který poskytl novináři Radimu Vaculíkovi z portálu Novinky.cz. Vtíravou otázkou je, zda premiér Fiala svou nečinností neporušil zákon, když důvodné podezření nechal vyšumět.

13.9.2022 v 8:05 | Karma: 6,58 | Přečteno: 162x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Nezisková organizace premiéra Petra Fialy

Mít neziskovku je fajn. Státní peníze se tam jen točí. Jednu takovou neziskovou organizaci má i premiér Fiala a páchá v ní pouze samé dobré skutky, podobně jako Matka Tereza. Takže nikdo nemůže být nespokojený. Opravdu?

13.9.2022 v 7:02 | Karma: 23,56 | Přečteno: 3872x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Na otázku „Pořád ještě bijete svoji manželku?“ nelze dobře odpovědět.

Stejně tak nejde dobře odpovědět na otázku, zda budete příště volit ANO či ODS. Další strany, trpajzlíky z pěti slepence úplně pomíjím. Uvádím i další informace o demonstraci na Václaváku. Neskutečné podvraťáctví mainstreamu!

11.9.2022 v 7:51 | Karma: 20,94 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Co vám česká média tají, to prozradil americký senátor Ron Paul.

Washington bojuje s Ruskem na Ukrajině, zbytek Ameriky si připadá, že se stává Zimbabwe. Biden slibuje poslat miliardy zkorumpovanému lídrovi za oceán, a přitom se americká města podobají vybombardovaným městům v Libyi či Iráku.

10.9.2022 v 7:01 | Karma: 29,41 | Přečteno: 903x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Je nám jedno, kolik Ukrajinců zemře. Kolik žen, dětí, civilistů, vojáků zemře.

„Tahle válka je jako důležitý fotbalový zápas a my chceme vyhrát,“ vysvětlil bývalý senátor Richard Black, který desetiletí sloužil v americkém námořnictvu.

9.9.2022 v 7:02 | Karma: 36,43 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Koalice SPOLU má dva prezidentské kandidáty. Budeme mít současně dva prezidenty!

Oba jsou tak dobří, že se na Hrad dostanou SPOLU. Potom bude nutná změna ústavy, která dvoj prezidentství nezná. Když v historii souběžně působili tři papeži a dva čeští policejní prezidenti, můžeme mít i dva české prezidenty.

8.9.2022 v 7:07 | Karma: 32,01 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Demonstrace na Václaváku. A oni by na nás i stříleli

Žádná nadsázka, jen autentické výroky. Včetně té střelby. To je ta změna a nová politická kultura, kterou pěti koalice obalamutila své voliče.

7.9.2022 v 7:30 | Karma: 38,82 | Přečteno: 1429x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Vláda dělá, co může. Nevede si zle

Titulek není parodie, i když to tak zní. Toto skutečně prohlásila kandidátka do Senátu ČR za ODS, paní Martina Motshagen. Tady něco nehraje.

6.9.2022 v 7:06 | Karma: 36,47 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Krádež varlat v Parlamentu

Policie ústy policejního prezidenta Vondráška naléhavě žádá o pomoc v závažné trestní věci, ke které došlo za bílého dne přímo v Parlamentu ČR. PČR hledá další svědky. Pokud jste ukradená varlata viděli, ihned volejte linku 158.

5.9.2022 v 7:03 | Karma: 26,40 | Přečteno: 855x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Arogantní premiér Fiala musí být ruský šváb

Chová se totiž jako ten nejlepší „agent“ Putina. Jeho primitivní protiruská rétorika má ale naprosto opačný efekt. Moc tlačí na pilu. Působí to jinak, než politolog Fiala zamýšlel.

4.9.2022 v 7:04 | Karma: 43,69 | Přečteno: 3076x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Mluvící hlavy a pindy starých zbrojnošů

Když si zpětně přečteme autentické výroky politiků z pěti slepence ohledně plynu, elektřiny a drahoty, zjistíme, že je to ještě lepší než klasika „Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?“ Četba jen na vlastní nebezpečí.

2.9.2022 v 7:06 | Karma: 36,68 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Petr Pavel hradní Šavel

Seznam Zprávy získal z Archivu bezpečnostních složek dokument, který se týká necitlivějšího období profesionální vojenské kariéry generála Petra Pavla. Je to zajímavé a současně i morálně odpudivé.

1.9.2022 v 8:36 | Karma: 29,28 | Přečteno: 820x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Policajti nepomáhají, nechrání – kradou a lžou

„Konečně se služba vyplatila.“ Prohlásila policistka, která na letišti ukradla drahou kabelku. Toto se skutečně stalo. A kde byl Ivo Ištvan? Šlo přece o luxusní kabelku!

31.8.2022 v 7:07 | Karma: 30,94 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Premiér Fiala s nožem na krku. Rebelie v ODS

Ministr spravedlnosti Blažek a hejtman Kuba jdou proti oficiální politice ODS. Žádají zastropování cen energií. Šokující grafy cen energií. Blažek byl ještě víc opoziční než sama opozice. „Ještě to tady není“, ale brzy bude.

29.8.2022 v 7:20 | Karma: 38,54 | Přečteno: 1434x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Premiér Fiala – Švejk a Trautenberk

Je neuvěřitelné, kolik společného mají tito tři čeští velikáni. Je to důkaz, že reinkarnace bytostí není pouhým indickým náboženstvím, ale holou realitou. Premiér Petr Fiala musí mít v jednom těle tři osobnosti.

26.8.2022 v 7:15 | Karma: 39,09 | Přečteno: 1573x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Fialův Deštník proti drahotě a blýskání na lepší časy

Doba je zlá. Musíme si pomáhat. Proto současné vládě, která neví kudy kam, úplně zdarma nabízím řešení energetické krize. Vědecké řešení. Pomoci může skutečně každý z nás.

24.8.2022 v 7:19 | Karma: 25,60 | Přečteno: 982x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Rozklad západní civilizace

Podle tezí anglického historika Edwarda Gibbona je naše civilizace v úpadku. Již v roce 1775 vše sepsal do 15 bodů. Je to i dnes přesné, výstižné, nadčasové a aktuální.

22.8.2022 v 7:01 | Karma: 29,94 | Přečteno: 942x | Diskuse| Politika

Dušan Navrátil

Premiér Fiala a ministr Rakušan mají hroší kůži

Lidé nejsou hloupí a všechnu tu politickou špínu Fialovy vlády vidí. Poslední průzkum National Pandemic Alarm ukazuje, že Fialově vládě nedůvěřuje víc než polovina Čechů. Nedůvěra je dokonce o 38 procent vyšší než u vlády Babiše.

14.2.2022 v 7:13 | Karma: 27,52 | Přečteno: 1113x | Politika

Dušan Navrátil

Premiére Fialo a ministře Rakušane odstupte

Sdílejte, než to zakážou, jak pravil jeden klasik. Policie České republiky pracuje tak, že podezřelí vyšetřují podezřelé. A současná vláda České republiky před tím strká hlavu do písku. To je ta změna, kterou balamutili voliče?

9.2.2022 v 8:23 | Karma: 28,98 | Přečteno: 1226x | Politika
  • Počet článků 143
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2285x
Motto: Nikdy nesoupeř s blbcem. Stáhne tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.

Boj s blbostí se nedá vyhrát, ale musí se vést.