Ivo Ištvan dnes přetavuje rozhodnutí

30. 04. 2014 14:14:14
Tak oni nám už přetavují i státní zástupci. Já myslel, že umění přetavby zvládají jen čeští politici. Se zájmem jsem si přečetl rozhovor s tímto „prokurátorem“, který byl zveřejněn v MF DNES dne 26. 4. 2014. Byla to má chyba. Ten článek byl dobrý. Jenže ty informace. Ještě teď mám husí kůži ze zločinů tam popsaných a nekompromisně odhalovaných.

Baba Jaga v pohádce Mrazík čarovala a soptila: „Šufír, šaltýr, dřevěný bohatýr!“ JUDr. Ivo Ištvan říká totéž, jen jde s dobou a jeho slovník je současnější. Celý zmiňovaný text se hemží jeho temnými prokletími, ještě temnějšími podezřeními a spojení typu:

Určitý systém, nejrůznější lidé, klíčové postavy, klientelistické sítě, analýza, realizace, rozšíření stíhání (vida, vyrostla nám prý už i čtvrtá větev kauzy poslanců; však je jaro), nové záležitosti, posouvání dál, prodloužení doby (hraje se o čas a o zapomnění). Až se to přetaví do nějakých rozhodnutí státního zástupce... Až se to přetaví, budou z toho jeleni úplně všichni.

A bude se prý generovat obvinění. Už je to jisté. Všechno prý souvisí se vším a všechno se to navzájem prolíná. To je přímo filozofické. Prokurátor asi chtěl říct, že každá věc se dá popsat současně jako jin – jang (čínská filozofie). Protože jaro ještě neskončilo, máme se na co těšit. Po takovém moudru možná vyraší i pátá větev kauzy. Potom by to chtělo seřezat.

Nejvyšší soud rozhodl tak, že stíhání tří exposlanců zastavil. Nemá zde význam polemizovat, jestli správně, či nesprávně. To bylo probráno mnohokrát, právní názory (jak jinak) jsou různé. Mně osobně se také systém trafik nelíbí. Já chci ale upozornit na jinou věc. Nejvyšší soud řekl, že to bylo právo poslance. Ivo Ištvan říká, že to je korupční jednání.

Běžný občan po takovém verdiktu soudu musí sklapnout. Ne tak JUDr. Ištvan. On s tím nesouhlasí, on s tím polemizuje (to může každý), ale on to svým jednáním nerespektuje. Kdo jiný by už měl uznat rozsudek Nejvyššího soudu, než vrchní státní zástupce?

Stále hledá nějakou skulinku. Všichni tři exposlanci dostali pořádkové pokuty, protože odmítli podat svědeckou výpověď. Tak tomu nerozumím. Právem každého občana je odmítnout vypovídat. Samozřejmě, má to svá pravidla, která definuje § 100 trestního řádu:

1) Toto právo je přiznáno příbuznému obviněného v pokolení přímém, jeho sourozenci, osvojiteli, osvojenci, manželu a druhu.

2) Svědek dále může odepřít výpověď, pokud by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě, svému příbuznému v pokolení přímém, svému sourozenci, osvojiteli, osvojenci, manželu nebo druhu, nebo jiným osobám v poměru rodinném nebo obdobném, jejichž újmu by právem pociťoval jako újmu vlastní.

3) Odepřít výpověď jako svědek však nemůže ten, kdo má stran trestného činu, jehož se svědecká výpověď týká, oznamovací povinnost podle trestního zákona.

V čem je problém? Otázku, zda pokuta udělená exposlancům byla oprávněná či ne, řeší nyní soud. Někdo má máslo na hlavě. Buď Ivo Ištvan a spol., nebo právníci těchto tří exposlanců. Na koho byste si vsadili vy? Kdyby to totiž bylo tak jednoduché (viz bod 3), Ištvan by nemusel čekat na rozhodnutí právního sporu. Jde tedy o to, jestli tito exposlanci, kteří podle Nejvyššího soudu nemohou být trestně stíháni, mohou odepřít výpověď.

Nevím jak na vás, ale na mě to působí dojmem, že JUDr. Ištvan pracuje metodou pokus – omyl. On provede nějaký úkon a pak se čeká, až o tomto úkonu rozhodne jakýsi soud. Ježíši Kriste. To je technika. To jsou tam všichni takoví? To by snad uměla i cvičená opice. Prackou by otevřela trestní zákoník a ukázala na náhodný paragraf. Však ti politici budou nejspíš všichni ludráci. Na každého se něco najde. A když se něco najde, tak obraz toho je přece v trestním zákoníku. Jen se správně trefit. No, a když se opička mine, stejně o tom rozhodne soud a chybu opičky opraví. Takže vlastně o nic nejde. Politik, do té doby ve vazbě, může třeba zčernat. Na druhou stranu, ne že by si to někteří nezasloužili...

Ivo Ištvan je pěkně nabuzený a těší se na další kolo. Ohledně pokut a soudu o nich totiž prohlásil: „Pokud soud řekne, že ji dostali neoprávněně, pak tedy vypovídat nebudou. Pokud řekne, že byla oprávněná, mohou být nějakým způsobem nuceni k odpovědi. Až se tato otázka vyřeší, tak se posuneme dál.

Kam se posuneme, to tajnosnubný Ivo Ištvan neřekl. Asi na Quantanámo a tři exposlanci budou vyslýcháni pomoci waterboardingu. Vím, je to troufalé, ale dovolil bych si poradit. Já jsem dříve, když mi někdo odmítl odpovědět na mé otázky, zpočátku používal k donucení obušek. Později jsem dospěl k právnímu názoru, že elektrošoky jsou lepší. A navíc, nezanechávají na těle stopy. Používám je dodnes a každý mi zatím odpověděl.

Ten chlap to fakt nevzdává. Pokus – omyl, to mu jde nejlíp. Už to vypadá, že toto je základní pracovní nástroj Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Na samý závěr rozhovoru Velký Mistr Alchymista zalovil ve svém tavícím tyglíku a sdělil veřejnosti zásadní poselství: „Ale o tom, co je trestný čin a co ne, nakonec rozhoduje soud. Ten má právo říct cokoliv.“ Amen. Vy jste to nevěděli? Teď už to víte.

S takovou logikou a postojem může být obviněn kdokoli z čehokoliv. Však on to soud nakonec nějak rozsekne. Nacistický zločinec Hermann Göring kdysi prohlásil: „O tom, kdo je Žid, rozhoduji já.“ Aby bylo jasno: tím nekladu rovnítko Ištvan je stejný jako Göring. Jen říkám, že Göring mohl z každého vyrobit Žida se všemi známými následky a Ištvan může z každého udělat sprostého podezřelého a obviněného. Nebo máte jiný pocit z toho všeho, jak je kauza téměř rok vedena?


Foto: wiki.idnes.cz

Autor: Dušan Navrátil | středa 30.4.2014 14:14 | karma článku: 40.40 | přečteno: 5592x

Další články blogera

Dušan Navrátil

Přestupky jsou naše věc, děláme to pro obec!

Takto by šlo volně parafrázovat heslo, se kterým do komunálních voleb v naši obci vstupuje jedno z místních sdružení.

19.9.2022 v 7:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 93 | Diskuse

Dušan Navrátil

Premiér Fiala utajoval informace

Usvědčil ho nechtěně ředitel GIBS Dragoun v rozhovoru, který poskytl novináři Radimu Vaculíkovi z portálu Novinky.cz. Vtíravou otázkou je, zda premiér Fiala svou nečinností neporušil zákon, když důvodné podezření nechal vyšumět.

13.9.2022 v 8:05 | Karma článku: 6.58 | Přečteno: 162 | Diskuse

Dušan Navrátil

Nezisková organizace premiéra Petra Fialy

Mít neziskovku je fajn. Státní peníze se tam jen točí. Jednu takovou neziskovou organizaci má i premiér Fiala a páchá v ní pouze samé dobré skutky, podobně jako Matka Tereza. Takže nikdo nemůže být nespokojený. Opravdu?

13.9.2022 v 7:02 | Karma článku: 23.40 | Přečteno: 3653 | Diskuse

Dušan Navrátil

Na otázku „Pořád ještě bijete svoji manželku?“ nelze dobře odpovědět.

Stejně tak nejde dobře odpovědět na otázku, zda budete příště volit ANO či ODS. Další strany, trpajzlíky z pěti slepence úplně pomíjím. Uvádím i další informace o demonstraci na Václaváku. Neskutečné podvraťáctví mainstreamu!

11.9.2022 v 7:51 | Karma článku: 20.94 | Přečteno: 444 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 8.13 | Přečteno: 212 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 7.72 | Přečteno: 82 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 9.72 | Přečteno: 359 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 6.95 | Přečteno: 99 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.46 | Přečteno: 570 | Diskuse
Počet článků 143 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2284

Motto: Nikdy nesoupeř s blbcem. Stáhne tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.

Boj s blbostí se nedá vyhrát, ale musí se vést.
 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...