Pravicoví blouznivci versus bohatí pravdoláskaři

22. 04. 2014 14:14:14
Kovaní pravičáci fantazírují o tom, že role státu má být drasticky minimalizována. Stát považují za téměř negativní instituci. To ale připomíná názor jistého francouzského filozofa, od něhož je již jen krůček ke Karlu Marxovi.
Jean-Jacques Rousseau
Jean-Jacques Rousseau

Co je stát (politický útvar, organizované společenství lidí, kteří žijí trvale na ohraničeném území), ví každý z nás a nepotřebuje k tomu ani Občanskou nauku. Jen pro informaci bych proto uvedl, že první historické zmínky o vzniku státu pocházejí z šestého tisíciletí před naším letopočtem. V antice staří Řekové nazývali stát slovem polis a byl tím míněn městský stát. Tj. vlastní město a blízké zemědělské okolí. Nejznámějšími městskými státy byly Athény a Sparta. Staří Římané žili v obcích, kterým říkali civitas a až mnohem později došlo k rozmachu velké říše – římského impéria.

Vlastní termín stát byl poprvé citován až v 15. století a to v Itálii. V politické teorii pojem stát začal používat Machiavelli, tedy od 16. století. Politologové zastávají čtyři hlavní teorie o vzniku státu:
náboženskou, patriarchální, mocenskou a smluvní.

Současnému pojetí a chápání lidí se nejvíc blíží ta teorie smluvní, kdy se lidé dohodli na „smlouvě“ a řídí se dohodnutými pravidly. Stát by tedy v rámci této smlouvy měl chránit občany před křivdami uvnitř země a pečovat o spravedlnost. Měl by dbát na ochranu života jednotlivce, chránit jeho svobodu a majetek, udržovat pořádek, demokracii. Moderní stát se musí dále starat o základní sociální zabezpečení svých občanů včetně jejich základní zdravotní péče a minimálního vzdělání zdarma.

Existují ještě další funkce, které společnost z nejrůznějších důvodů není sama schopna dokonale obstarat. Je to zabezpečení existenčního minima pro sociálně slabší, svobodné matky, nezaměstnané, důchodce, zdravotně postižené, atd. Správný stát by měl také přiměřeně investovat do vesměs neziskových organizací jako je školství, zdravotnictví a kultura.

Hobbes.jpg
Thomas Hobbes

Výše uvedené smluvní pojetí státu definovala řada filozofů jako Thomas Hobbes, John Lock a Jean-Jacques Rousseau. Na toho posledního ještě přijde řeč. Thomas Hobbes (1588 – 1679) byl jedním z představitelů tzv. anglické empirické filozofie. Osobně zažil hrůzné události občanské války. Možná z tohoto poznatku plynulo jeho tvrzení, že v přirozeném stavu je člověk člověku vlkem. Na humanistického filozofa dost radikální názor.

Vše od státu by mělo být prospěšné pro občana. To je ale teorie. Všichni bohužel víme, že tomu tak není. V sociální oblasti se stát chová někdy naprosto asociálně, jako by na každé úřednické židli seděl klon Drábka. Potom nás TV NOVA a PRIMA dojímají různými reportážemi, které řeší sociální či zdravotnické nespravedlnosti, pořádají se různé humanitární sbírky, apod. To je fatální selhání státu... A naopak tam, kde by stát měl provádět co nejmenší zásahy - v tržním hospodářství - chová se jako by ještě dnes fungovalo řízené hospodářství. Nepřímo, pomocí nesmyslných zákonů a vyhlášek se snaží stále cosi regulovat a hází živnostníkům a podnikatelům klacky pod nohy.

Do 19. století se pouze církev zajímala o společnost a o slabší jedince. Až poté se to mírně začalo lepšit. Já nebojuji proti sociálním nepravostem od rána do večera, nejsem statečný pravdoláskař jako Kocáb, který brnění nesundává ani v noci. Nicméně když se někdo dostane nezaviněně do potíží, dokáží mě celkem vytočit tvrzení „pravičáků“: Ať si pomůže sám. Ať si založí si firmu. Když to nedovede, nemá nárok na existenci. Anebo další podobné kecy.

Stát je podle nich (téměř) k ničemu. Správný pravicový úderník si dokáže přece vždy pomoci sám. Je to jejich heslo. Jak si asi měli sami pomoct např. dva policisté z Olomouce, které Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vedená Íčkovým žabákem, plk. Bílkem, zdiskreditovala, připravila o zaměstnání, o několik let života a v důsledku všeho stresu si syn jednoho z nich (student práv) vzal život. To si jako měli pomoct vlastníma rukama, založit si soukromou GIBS a tak se očistit?

demolice.jpg
Jak omezovat vliv státu nám ukázala banda TOP 009 a jejich apoštolové Drábek a trestně stíhaný Šiška, kterému nejspíš chyběla Kalouskova obratnost, respektive kluzkost. Účet vystavený těmito „pravičáky“ státu obnáší po auditu, který zadala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová 1 miliardu korun a rozvrácený systém sociálních dávek, rozvrácené úřady práce. Takže náprava všeho chaosu, který tito nepřátelé státu a českého lidu po sobě zanechali, bude ještě dražší. MF DNES dokonce napsala, že Drábek prodělal miliardy dvě! Vliv státu byl v tomto případě omezen skvěle. Povedlo se.

Stejně dobře si vedli i lidé z MUS do doby, než je přes prsty klepla švýcarská prokuratura. Proč ne ta česká? Co dodat k titulkům z médií: „Stát prodal firmu OKD za čtyři miliardy, ačkoliv měla hodnotu až deset miliard.“ Sobotka za nic nemůže, hodí se to na mrtvé, protože ti, co žijí, trpí stejnou ztrátou paměti jako nacisté v Norimberku. Tentokrát účet zní na šest miliard korun. Vzpomeňte si na bývalého ředitele TV NOVA Železného. Jeho nenažranost a chamtivost stála Českou republiku v prohrané arbitráži 10 miliard korun. Mám připomínat kauzu Diag Human? I zde jdou ztráty státu do miliard.

Já se divím, že Česko tyto finanční nájezdy a baštonády ještě přežilo. Asi má tuhý kořínek. Potom si přečtete, jak s velkou slávou vláda přidá třeba miliardu na školství nebo policistům nebo na kulturu. Ve stínu všech těch miliardových tunelů jsou to drobné. A plebs se má z takových zpráv radovat, jak moudrou a štědrou vládu mu volby nadělily? Toto není otázka pravice, levice. Máslo na hlavě snad měly všechny vlády od roku 1989. Nebo víte o některé, která by neměla finanční skandál a prošustrované miliardy?

Na závěr článku jsem si nechal francouzského filozofa Jean-Jacques Rousseau (1712 – 1778).
Ten prohlásil stát za instituci negativní. V tom si silně notuje s tzv. pravičáky. Podle něj civilizace a stát vznikly tehdy, když někteří lidé začali shromažďovat více majetku, než jim příslušelo, a to na úkor druhých. Počátky všeho civilizačního zla tedy Rousseau vidí v soukromém vlastnictví. Považuje to za organizovanou a nepřirozenou nerovnost.

Zde se jeho pohled zase s pravičáky rozchází. Nicméně Rousseau inspiroval touto svou filozofií jistého myslitele, který se jmenoval Karel Marx... Takže pravicoví soudruzi, ve svém popírání role státu, aniž byste to věděli, vycházíte z odkazu tohoto francouzského filozofa a tím de facto i Karla Marxe. To jsou to konce pro topkaře a ódéesáky... Berte to s mírnou nadsázkou.

Možná je vše dáno tím, že naši „pravičáci“ nepřemýšlejí (jinak by nebyli v opozici), věci považují za skutečné tak, jak se jeví na první pohled a nechápou pravou realitu. No, ani se nedivím. Na stranických sekretariátech toho moc, mimo keců o neviditelné ruce trhu, asi nepochytí. Možná to jsou ti poslední lidé, kteří např. věří zprávám ČT o situaci na Ukrajině. Věří tomu, co vidí, tedy jen svým smyslům, rozum do toho nezapojují. A protože mi osud pravice leží na srdci, na úplný závěr jsem použil několik citátů Jean-Jacques Rousseau. Člověk by řekl, že se vyjadřuje k současné politice a on je přitom 236 let po smrti:

J. J. Rousseau: Bereme-li výraz demokracie v přísném slova smyslu, pak nikdy pravá demokracie neexistovala a nikdy nebude existovat, protože je proti přirozenému řádu, aby velký počet vládl a malý počet byl ovládán.

J. J. Rousseau: Jakmile veřejná služba přestane býti hlavní záležitostí občanu a když slouží svou peněženkou, než svou osobou, je stát již blízko své zkáze. Můžete si dosadit jména jako Rath, Janoušek, Rittig, Ivan Íčko Langer, Bém, Nagyová a další a další...

J. J. Rousseau: První, kdo si ohradil svůj pozemek, opovážil se říct: „tohle je moje“ a nalezl lidi dostatečně prosté, aby mu to uvěřili, byl prvním zakladatelem občanské společnosti. Tak proto ti nejbohatší pravdoláskaři tolik milují občanskou společnost. Rousseau je prokoukl již v osmnáctém století.

J. J. Rousseau: Zkaženost lidu a úředníků zachvátí nakonec i vládu, i kdyby byla sebemoudřejší. Jak je možné, že Rousseau znal české vlády? Ten citát snad není nutno dál komentovat.

Autor: Dušan Navrátil | úterý 22.4.2014 14:14 | karma článku: 21.43 | přečteno: 1792x

Další články blogera

Dušan Navrátil

Přestupky jsou naše věc, děláme to pro obec!

Takto by šlo volně parafrázovat heslo, se kterým do komunálních voleb v naši obci vstupuje jedno z místních sdružení.

19.9.2022 v 7:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 93 | Diskuse

Dušan Navrátil

Premiér Fiala utajoval informace

Usvědčil ho nechtěně ředitel GIBS Dragoun v rozhovoru, který poskytl novináři Radimu Vaculíkovi z portálu Novinky.cz. Vtíravou otázkou je, zda premiér Fiala svou nečinností neporušil zákon, když důvodné podezření nechal vyšumět.

13.9.2022 v 8:05 | Karma článku: 6.58 | Přečteno: 162 | Diskuse

Dušan Navrátil

Nezisková organizace premiéra Petra Fialy

Mít neziskovku je fajn. Státní peníze se tam jen točí. Jednu takovou neziskovou organizaci má i premiér Fiala a páchá v ní pouze samé dobré skutky, podobně jako Matka Tereza. Takže nikdo nemůže být nespokojený. Opravdu?

13.9.2022 v 7:02 | Karma článku: 23.40 | Přečteno: 3649 | Diskuse

Dušan Navrátil

Na otázku „Pořád ještě bijete svoji manželku?“ nelze dobře odpovědět.

Stejně tak nejde dobře odpovědět na otázku, zda budete příště volit ANO či ODS. Další strany, trpajzlíky z pěti slepence úplně pomíjím. Uvádím i další informace o demonstraci na Václaváku. Neskutečné podvraťáctví mainstreamu!

11.9.2022 v 7:51 | Karma článku: 20.94 | Přečteno: 444 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 64 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.80 | Přečteno: 282 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 5.18 | Přečteno: 91 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.45 | Přečteno: 548 | Diskuse
Počet článků 143 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2284

Motto: Nikdy nesoupeř s blbcem. Stáhne tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.

Boj s blbostí se nedá vyhrát, ale musí se vést.
 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...