Dejte pokoj s cenzurou!

2. 04. 2014 14:14:14
Prezident Zeman tvrdil, že nejvíc idiotů se nachází mezi novináři. Po přečtení tohoto článku zjistíte, že to není pravda a dozvíte se, kde mají centrálu.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), je takový predátor sprostých slov. Bez jejího vlivu by dětský divák mluvil jako dlaždič. A co by z takto hrubé mládeže vyrostlo, si každý dokáže představit. RRTV proto zaplavuje všechny televize přípisy, ve kterých upozorňuje na sprosté výrazy, které do vysílání pronikly v době od šesti hodin ráno do deseti hodin večer. V tomto čase mají radní loveckou sezónu. Ani jedna vulgarita jim neunikne. Nadávat, podle zákona, smí televize od 22 do 6 hodin ráno. RRTV občas za porušení tohoto pravidla udělí i tučnou pokutu v řádu stovek tisíc korun.

Rada toho má na triku ještě mnohem víc. Dbá i na sexuální výchovu nezletilých. Je to legrační, je to paradoxní. Internet je plný porna, tak k čemu ta snaha potlačovat i mírně erotické scény v televizi? Díky bdělému oku radních si chlípný divák přijde na své až po desáté večer. Podle producentů existují tato nepsaná pravidla: Nahá žena nevyholená je prý povolena, nikoli však ve zpomaleném záběru; zato žena s oholenými partiemi už má problém a právě tak mužský orgán si před desátou neškrtne.

Nicméně i to je pokrok oproti dobám reálného socialismu. Obnažené ženské partie by ohrožovaly výkon úderníků, a tak byly tabu. Režisér Vít Olmer vzpomíná: „Za totality bylo striktně zakázáno odhalovat ňadra, během perestrojky a po vzoru NDR se už smělo ukázat nahé ňadro, ale jen jedno a počítaly se přísně vteřiny, jak dlouho na obrazovce pobylo.“ Teda nic moc...

Jenže někteří členové RRTV mají názory, jako by ten socialismus stále trval. Producent Ivan Pokorný měl nedávno problém, když se jeden radní pohoršoval nad scénou, kdy si herečka Lucie Zedníčková smyslně olízla prst od zmrzliny. Pokorný omezování umělecké svobody ale pojal asertivně: „Poslal jsem ho do řiti a byl pokoj.

Nechejme sex sexem. Stejně se v tom nikdo mimo doktora Radima Uzla nevyzná. Některé jeho přednášky a rady ale působí tak, jako by sám ženu viděl poprvé v životě a to těsně před svým odborným pojednáním o erotice. Možná by si měl pořídit rychlý internet nebo se nechat poučit nezletilými školáky.

Mimo neslušných slov a mravnostní cenzury RRTV dozírá také nad násilnými scénami ve filmech. Zde je ale shovívavá, snad pod vlivem importovaného amerického pokrytectví. Uřezaná hlava až tak nevadí, vyhřeznutý mozek je prima, i ten projde, ale běda, jestli někomu ve filmu ustřelí hlavu brokovnicí se slovy: „Sakra, debilní blbče, už jsi v hajzlu.“ Hádejte, za co hrozí pokuta. Hádali jste správně. Ustřelená hlava to není. Takovou RRTV tedy máme.

Jejich hlavní doménou jsou ale stejně nadávky a vulgarity. Mimo funkce cenzora Rada současně tlačí i na výrobce pořadů, aby byli slušní, případně aby sprosté výrazy zjemňovali. Producent Adam Dvořák tuto jejich snahu ironizuje změkčenou verzí dialogu z jedné gangsterky. Podle radních by nejlépe zněla takto: „Jejda, střílejí po nás, lumpíci! A do prkýnka, Libor to koupil Krucajdá, to je zlý.“ Ve vypjatých situacích bych se nebál použít výrazy „U všech sudů medu“ nebo „Je to nesportovní, je to nečestné“...

Karel Šíp je dle RRTV další sprosťák. Ovšem mazaný sprosťák. Sám vulgárně nemluví, ale do svého pořadu Všechnopárty si rafinovaně zve hosty nejhrubšího zrna. Ti to řeknou za něho. Jakýsi tenista, považte, tam prohlásil: „... tenista by měl bejt tak trošku hajzl...“ Rada nelenila a zaslala upozornění, ke kterému připojila s využitím Wikipedie příklady slov považovaných za nadávky. Např. tam bylo: „Prdel, kurva, prasopes, vůl, mrzák, idiot, trouba, trubky, tydýt.“

Z toho mi plyne, že animovaný dětský seriál Potkali se u Kolína bude muset být vysílán až po dvaadvacáté hodině. Medvědi se často měnili v autíčka, která troubila „tydýt“. Chtěl bych vidět producenta, který by takovou vulgaritu pustil a riskoval mastnou pokutu. Nezletilí veřejnoprávní i soukromí rozjívenci tak mají smůlu. Nebo budou muset ponocovat, aby medvídky viděli...

Receptář na TV PRIMA čekají také krušné chvilky. Rozhodl jsem se totiž, že obohatím slovník sprostých slov na Wikipedii o výraz „rašple“. Chce to jen pár kliknutí a Přemek Podlaha má problém. Stačí, aby v oblíbeném kutilském pořadu pronesl třeba větu: „Starou rašpli vyhoďte do odpadu.“ A rázem je z něj fujtajbl hulvát. Pokuta PRIMU nemine. Sám pan Podlaha na tom ale bude mnohem hůř, jelikož se dopustil několika přečinů:

1) O jeho hulvátství a sprostotě není žádných pochyb – tvrdí to přece Wikipedie. 2) Jeho sexismus je nechutný a Jihočeské matky již píší petici za jeho odvolání. 3) To nejhorší na konec. Přemek Podlaha v hromadném sdělovacím prostředku veřejně vyzýval k domácímu násilí!

Rada proto současně s pokutou podala i trestní oznámení na neznámého pachatele Přemka Podlahu. Ovšem pozdě. Ochránce lidských práv Michael Kocáb Radu předběhl. Ještě během vysílání Receptáře se stavil na nejbližší služebně policie a osobně Podlahu udal. V Podlahově kůži bych nechtěl být. Existuje zde důvodné podezření, že Přemek Podlaha je recidivista.

Veřejnost ještě nezapomněla, že se na jeho pozemku našel pod kytičkami zakopaný Ukrajinec. Policie se domnívá, že byl asi po smrti. To panu Podlahovi, v souvislosti s oním výrokem, nesmírně přitěžuje. Nelze se proto divit, že byl obratem poslán do vazby. Podle dobře informovaných zdrojů z policejního prezídia se z toho jen tak nevykroutí. Vidíte, jaké neplechy dokáže napáchat jedno sprosté slovo, pronesené v absolutně nevhodné situaci.


Kurzívou psané výrazy a věty jsou použity z článku Mirky Spáčilové „Velká doba umravňovací“, který byl publikován v tištěné MF DNES dne 29. 3. 2014

Autor: Dušan Navrátil | středa 2.4.2014 14:14 | karma článku: 21.08 | přečteno: 1039x

Další články blogera

Dušan Navrátil

Přestupky jsou naše věc, děláme to pro obec!

Takto by šlo volně parafrázovat heslo, se kterým do komunálních voleb v naši obci vstupuje jedno z místních sdružení.

19.9.2022 v 7:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 93 | Diskuse

Dušan Navrátil

Premiér Fiala utajoval informace

Usvědčil ho nechtěně ředitel GIBS Dragoun v rozhovoru, který poskytl novináři Radimu Vaculíkovi z portálu Novinky.cz. Vtíravou otázkou je, zda premiér Fiala svou nečinností neporušil zákon, když důvodné podezření nechal vyšumět.

13.9.2022 v 8:05 | Karma článku: 6.58 | Přečteno: 162 | Diskuse

Dušan Navrátil

Nezisková organizace premiéra Petra Fialy

Mít neziskovku je fajn. Státní peníze se tam jen točí. Jednu takovou neziskovou organizaci má i premiér Fiala a páchá v ní pouze samé dobré skutky, podobně jako Matka Tereza. Takže nikdo nemůže být nespokojený. Opravdu?

13.9.2022 v 7:02 | Karma článku: 23.40 | Přečteno: 3650 | Diskuse

Dušan Navrátil

Na otázku „Pořád ještě bijete svoji manželku?“ nelze dobře odpovědět.

Stejně tak nejde dobře odpovědět na otázku, zda budete příště volit ANO či ODS. Další strany, trpajzlíky z pěti slepence úplně pomíjím. Uvádím i další informace o demonstraci na Václaváku. Neskutečné podvraťáctví mainstreamu!

11.9.2022 v 7:51 | Karma článku: 20.94 | Přečteno: 444 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 4.18 | Přečteno: 96 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 8.80 | Přečteno: 302 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 5.72 | Přečteno: 93 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.45 | Přečteno: 554 | Diskuse
Počet článků 143 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2284

Motto: Nikdy nesoupeř s blbcem. Stáhne tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.

Boj s blbostí se nedá vyhrát, ale musí se vést.
 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...