Ukřižujte učitele

21. 03. 2014 14:14:14
Doba je informačně hektická. Člověk v médiích čte spoustu pitomostí. Některé zapomene hned, jiné jen tak nejde vytěsnit. Jeden nápad pedagogicky choré hlavy byl ovšem tak neuvěřitelný, že jsem ho musel okomentovat.

Mladý učitel gymnázia, nejspíš přímý potomek Járy Cimrmana, přišel s geniální myšlenkou, jak vyřešit malé platy učitelů. Je to řešení jednoduché a navíc ho lze použít i v jiných oborech. Navrhoval propustit jednu třetinu pedagogů. Ušetřené peníze by se použily na navýšení výplat toho zbytku, který by genocidu přežil.

Je to řešení pěkné. Líbí se mi. Jak už to ale bývá, geniové vidí situaci jaksi komplexně a globálně. Vesměs jim unikají nepodstatné maličkosti, které jsou pod jejich rozlišovací schopnost. A to je čas pro lidi, jako jsem já. Prosté, leč pilné paběrkovače. Ti sezobnou drobty spadlé ze stolu genia a přiživí se na velikosti duševního titána. S mou pomocí tak jeho myšlenku dotáhneme k dokonalosti.

Jak si to tedy ten člověk představoval? Po vyhození třetiny učitelů tomu zbytku logicky přibude práce. Budou muset učit i za propuštěné kolegy. Budou makat jako ďasové. I to má ovšem nový Cimrman promyšlené. Žactvo, přeskupené do obřích tříd, bude sát z prsu vědy pomocí výpočetní techniky. Učitel nebude učitelem, ale adminem.

Otázkou je, kde se na tu výpočetní techniku vezmou peníze. Pořádné finance do školství nedala dosud žádná vláda. O co méně peněz, o to více bylo vždy slibů. Takže jediné volné peníze budou ty ušetřené na platech. Za ně se nakoupí výpočetní technika, programy, zafinancuje se připojení na rychlé sítě, zaplatí se školení učitelů, atd. Najednou to všechno nepůjde, bude to delší proces.

A tak několik let nezbude na přidání peněz tomu zbytku učitelů. Plat budou mít stejný, práce o 1/3 více. Dejme tomu, že po nějaké době to „sedne“ a nebude už potřeba investovat do techniky. Konečně bude čas na poctivou práci. Mezitím se z většiny přeživších pedagogů stanou uzlíčky nervů, protože po celou onu revoluční dobu, kdy bude probíhat „přestavba“, budou muset učit postaru.

Největší slabinou tohoto inovačního procesu, kterou jsem ovšem vyřešil, bylo, co s tím propuštěným zbytkem, tou nebohou jednou třetinou. Když budou na úřadech práce, bude to stát peníze. Když budou rekvalifikováni, bude to stát peníze. Když půjdou, dle možností, do předčasného důchodu, bude to stát peníze. Ty peníze netiskne ministr financí Babiš, ty se budou muset vzít z jiné kapitoly státního rozpočtu. Takže budou chybět jinde.

Ale jsem zde já se svou pomocnou rukou. Mé řešení je totální, rychlé a ekologické. Tedy cool. Všechny propuštěné učitele ukřižujeme. Vyděláme na tom všichni. Stejně vesměs půjde o opotřebované dědky a babky, takže se následně ušetří i na jejich důchodech. Tím pádem se každému daňovému poplatníkovi zvedne jeho vlastní penze. Je to řešení současně i populistické, proto lid půjde proti učitelům s námi. Dále se podpoří obrat firmy Lesy ČR a návazně i jejich odběratelů. Boom stoláren a truhláren rozhýbe ekonomiku v regionech, vzniknou nová pracovní místa. Možná by pro tento účel šlo použít i dotace EU.

Aby všechno klaplo tip top, bude potřeba vizionáře a schopného organizátora. Ale my ho přece máme! Z politického záhrobí stačí vyhrabat pana Drábka. Když mu radou pomůže i nejlepší ministr financí Evropy, pan Kalousek 009, tak se dílo podaří. A pokud na amnestii pustí i zatím jen stíhaného pana Šišku, tak to bude jisté. Konzervativní odbory, které by novou reformu školství nepochopily, bude také nutno ukřižovat. Pak již vše půjde lehce.

Ve školství bude následně tolik peněz, že již teď lituji a závidím. Závidím ty velké prachy a lituji, že jsem se ve škole neučil líp. Kdybych víc studoval, mohl ze mě být učitel gymnázia, vymýšlející stejné blbiny, které popisuji. Jak já si mohl žít. A možná, s takovými nápady, bych to dotáhl až na ministerstvo školství.

Všechno jsme s oním hyperaktivním gymnazistou promysleli do sebemenších detailů. Přesto zde jisté nebezpečí číhá. Něco mi říká, že rozběsnění rodiče, jejichž děti neudělají ani přijímací zkoušky na zedníka, hodí neprávem vinu za rozvrácené školství na onoho snílka a nakonec ho také ukřižují. Právem.

Autor: Dušan Navrátil | pátek 21.3.2014 14:14 | karma článku: 18.58 | přečteno: 1211x

Další články blogera

Dušan Navrátil

Přestupky jsou naše věc, děláme to pro obec!

Takto by šlo volně parafrázovat heslo, se kterým do komunálních voleb v naši obci vstupuje jedno z místních sdružení.

19.9.2022 v 7:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 93 | Diskuse

Dušan Navrátil

Premiér Fiala utajoval informace

Usvědčil ho nechtěně ředitel GIBS Dragoun v rozhovoru, který poskytl novináři Radimu Vaculíkovi z portálu Novinky.cz. Vtíravou otázkou je, zda premiér Fiala svou nečinností neporušil zákon, když důvodné podezření nechal vyšumět.

13.9.2022 v 8:05 | Karma článku: 6.58 | Přečteno: 162 | Diskuse

Dušan Navrátil

Nezisková organizace premiéra Petra Fialy

Mít neziskovku je fajn. Státní peníze se tam jen točí. Jednu takovou neziskovou organizaci má i premiér Fiala a páchá v ní pouze samé dobré skutky, podobně jako Matka Tereza. Takže nikdo nemůže být nespokojený. Opravdu?

13.9.2022 v 7:02 | Karma článku: 23.40 | Přečteno: 3654 | Diskuse

Dušan Navrátil

Na otázku „Pořád ještě bijete svoji manželku?“ nelze dobře odpovědět.

Stejně tak nejde dobře odpovědět na otázku, zda budete příště volit ANO či ODS. Další strany, trpajzlíky z pěti slepence úplně pomíjím. Uvádím i další informace o demonstraci na Václaváku. Neskutečné podvraťáctví mainstreamu!

11.9.2022 v 7:51 | Karma článku: 20.94 | Přečteno: 444 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Helena Vlachová

Můj syn

Vždy jsem si přála mít tři syny. Jenže člověk míní a Osud mění. Nakonec zůstalo jen při jednom synovi.

19.3.2024 v 6:37 | Karma článku: 9.66 | Přečteno: 245 | Diskuse

Olga Medová

Útřivé

Nevstoupíš dvakrát do stejné... lavice. Lavice Dejvice, rýmovačka...Budova Fakulty architektury od Aleny Šrámkové. Plně obsazené řady. Přednášející za katedrou. Prezentace s fotografiemi.

18.3.2024 v 23:55 | Karma článku: 8.53 | Přečteno: 94 | Diskuse

Pavel Nitka

Jaký to je milý dědeček aneb Stářím moudrost nezískáš...

Vždyť určitě celý život pracoval, staral se o své blízké, jedl jen kvalitní potraviny a nikdy na veřejnosti nemluvil sprostě. Dokonce i mouchám vyrobil ve své dílně krmítko...

18.3.2024 v 19:20 | Karma článku: 10.15 | Přečteno: 377 | Diskuse

Ján Chomík

U kaderníka

Márne sa snažím spomenúť si, kedy som bol prvýkrát u kaderníka. Je to však pravdepodobne jedna z tých spomienok, ktorú moja pamäť už definitívne pochovala.

18.3.2024 v 18:37 | Karma článku: 6.95 | Přečteno: 106 | Diskuse

Josef Ulman

Ja ně prarassijskij...!

Včera jsem na jednom fóru dostal tip na video nechvalně proslulého Petra Hájka, ve kterém dělá rozhovor s Jindřichem Rajchlem.

18.3.2024 v 10:10 | Karma článku: 21.82 | Přečteno: 574 | Diskuse
Počet článků 143 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2284

Motto: Nikdy nesoupeř s blbcem. Stáhne tě na svou úroveň a tam tě převálcuje svými zkušenostmi.

Boj s blbostí se nedá vyhrát, ale musí se vést.
 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...